Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » TKO IMA VEĆI GUMB: Američki senatori pozivaju na dijalog nakon što je otkriven novi najsuvremeniji nuklearni arsenal Rusije

TKO IMA VEĆI GUMB: Američki senatori pozivaju na dijalog nakon što je otkriven novi najsuvremeniji nuklearni arsenal Rusije

rusija-raketaSkupina američkih zastupnika pozvala je na strateški dijalog s Moskvom

Smatraju da je stvar “hitna” nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin otkrio niz najsuvremenijih oružanih sustava.

“Američko-ruski strateški dijalog je hitna stvar nakon javnog obraćanja predsjednika Putina 1. ožujka kada je obznanio razvoj nekoliko novih nuklearnih oružja, uključujući raketni projektil i nuklearni podvodni dron” – kaže pismo koje su potpisali američki senatori Edward J.Markey (D-MA), Jeff Merkley (D-OR), Dianne Feinstein (D-CA) i Bernie Sanders (i-VT).

Pismo upućeno američkom državnom tajniku Rexu Tillersonu objavljeno je u četvrtak. Senatori su naglasili da, iako zemlje imaju mnogo “značajnih” nesuglasica, koje uključuju navodno rusko miješanje u američke izbore 2016. i “aneksiju” Krima, Moskva i Washington moraju doći za pregovarački stol.

S obzirom da Amerika trenutno ratuje tajno ili javno u više od 10 zemalja u svijetu, rusko miješanje u izbore i ankesija Krima se čini kao čaj od kamilice, no s obzirom da Zapad posjeduje mainstream medije u svijetu, i to su za njih vrlo ozbiljni problemi.

“Zbog tih političkih raskola, ne usprkos njima … Sjedinjene Države bi se trebale hitno pozabaviti Rusijom kako bi izbjegli pogrešnu procjenu i smanjili vjerojatnost sukoba”.

Zastupnici su zabrinuti da neka od novog ruskog nuklearnog oružja nisu pokrivena Ugovorom o smanjenju strateškog naoružanja, koji se obično naziva “Novi START”, i stoga pozivaju na produljenje sporazuma. Oružje koje je dovedeno u pitanje uključuje raketni projektil s gotovo bez ograničenja u dometu i podvodni nuklearno pogonjen dron.

Bilo je glasina da su se ruski i američki vrhunski diplomati, Sergej Lavrov i Rex Tillerson, susreli dok su obojica bili u Africi. Međutim, američki State Department negirao je da je bilo rasprava o mogućim bilateralnim razgovorima. Na pitanje o tome, ruski ministar vanjskih poslova izjavio je da su tvrdnje da se takve rasprave nikada nisu dogodile “neistinite”.

1. ožujka ruski je čelnik predstavio set naprednog ruskog nuklearnog oružja, od kojih neka još nisu imenovana.

Tijekom obraćanja svojoj naciji, Putin je naglasio da Rusija ne bi trebala sva ta nova oružja, no zbog zabrinutosti oko poteza SAD-a i njihovih saveznika, ona su potrebna. “Nitko nije želio razgovarati s nama o korijenu problema. Nitko nas nije slušao; pa nas sada slušajte!” – rekao je.

Govor je izazvao histeričnu reakciju zapadnih medija i optužbe za pokretanje “nove utrke u naoružanju”, no Putin je rekao za NBC da se za to može kriviti samo Washington.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , ,