Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » GDJE SU PARE? 10 milijardi eura nestalo sa ‘zamrznutih’ Gaddafijevih računa u Belgiji

GDJE SU PARE? 10 milijardi eura nestalo sa ‘zamrznutih’ Gaddafijevih računa u Belgiji

gadafi-novacOko 10 milijardi eura u libijskim fondovima koji su zamrznuti u sklopu sankcija protiv nasljednika pokojnog Muammara Gaddafija, misteriozno je nestalo iz belgijske banke negdje između 2013. i 2017. godine, izvijestili su lokalni mediji

U studenom 2013. godine četiri računa Euroclear banke koje pripadaju Libijskom investicijskom tijelu (LIA) i njezinoj podružnici Libijskoj inozemnoj investicijskoj kompaniji (LFICO) u Bahreinu i Luksemburgu sadržavale su oko 16,1 milijardi eura zamrznute imovine.

Međutim, kada su vlasti pokušale iskoristiti sredstva 2017. godine, pokazalo se da je na tim računima bilo tek nešto više od 5 milijardi eura, otkrila je istraga tjednika Le Vif.

“Na četirima računima otvorenih u banci Euroclear Bank SA ostalo je nešto manje od 5 milijardi eura”, rekao je Denis Goeman, glasnogovornik tužiteljstva iz Bruxellesa za belgijske novine.

Preostala sredstva i dalje su podvrgnuta zapljeni, ali banka Euroclear je do sada odbijala predati račune, potakavši tužitelja da zaprijeti instituciji sa “više prisilnih mjera”, osim ako Euroclear ne prepusti preostala Libijska sredstva “u određenom razdoblju”.

Belgijska pravosudna tijela navodno su primijetila nestanak u jesen 2017. godine, kada je istražni sudac Michel Claise, koji je bio zadužen za ispitivanje navodnog pranja novca Gaddafijevih nasljednika u zemlji, zatražio je oduzimanje (konfiskaciju) zamrznutih libijskih sredstava.

Ta je imovina zamrznuta od ožujka 2011. godine, sukladno rezoluciji UNSC-a 1973. godine. Međutim, Belgija nije odobrila “odmrzavanje” ove imovine, rekao je Florence Angelici iz Generalne uprave Riznice za Le Vif.

Prema tom dokumentu, postoji mnogo “indikacija” da Belgija nije udovoljila propisima UN-a koji uređuju zamrzavanje imovine na određenim libijskim računima u lokalnim bankama. Prije događaja 2011. godine kada su svrgnuli i ubili Muammar Gaddafija, Libija je bila glavni izvoznik nafte u Africi.

Kako bi se bolje riješio novčani tok najvećih dokazanih rezervi nafte u Africi, vlada je 2006. godine stvorila Libijsko investicijsko tijelo (LIA) za ulaganje bogatstva iz crnog zlata u inozemstvo.

Međutim, sa intervencijom NATO-a 2011. godine, UN je uveo sankcije protiv imovine libijske vlade, učinkovito zaplijenivši otprilike 67 milijardi dolara od LIA-e, koji su držani diljem Europe i Sjeverne Amerike.

Međutim u EU su nacionalne vlade zamrznule su samo izvorne iznose, dok su kamate i dividende zarađene nakon 2011. ostale kao likvidna imovina.

Istraga prošlog mjeseca, koju je proveo europski tjednik Politico sa sjedištem u Bruxellesu otkrila je “velike, redovite isplate dividendi dionica, prihoda od obveznica i plaćanja kamata” vezanih za 16 milijardi eura iz Gaddafijevih fondova koji se čuvaju u Belgiji, što ukazuje na “prazninu u sankcijama prema ovom režimu.”

“Kamate iz imovine libijskog fonda širom svijeta bile su česte”, izjavio je Politico u svojoj istrazi, citirajući bivšu glavnu direktoricu LIA-e nakon 2011. godine.

Euroclear banka također je potvrdila plaćanje mjesečne dividende od zamrznute imovine. Prema razmjeni e-pošte između zaposlenika banke Euroclear i belgijskog ministarstva financija, kamata je uplaćivana jednom mjesečno na “račun banke HSBC u Luksemburgu koja pripada LIA-i i na nekoliko drugih računa LIA-e u Arapskim bankarskim korporacijama, bankama sa sjedištem u Bahreinu, čiji je glavni dioničar Libijska središnja banka” – izvijestio je Politico.

Iako belgijsko ministarstvo financija tvrdi kako su plaćanja kamata bila legalna, Le Vifova istraga objavljena u četvrtak je sigurna da vlasti moraju odgovoriti na nekoliko ključnih pitanja, od kojih je najveće – “Gdje je nestalo 10 milijardi eura?” (RT)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , , ,