Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Direktor ‘Deutsche Bank’: AI će ljudsku radnu snagu učiniti suvišnom

Direktor ‘Deutsche Bank’: AI će ljudsku radnu snagu učiniti suvišnom

roboti-radniciCryanovi pogledi na AI dijametralno su suprotni upozorenjima Elona Muska da je AI ‘najveća prijetnja čovječanstvu’ i da bi vlade odmah trebale početi sa zakonskom regulacijom te tehnologije

Premda se mnogi u industriji financijskih usluga boje dana kad će tehnologija umjetne inteligencije (AI) postati dovoljno napredna da velik broj ljudske radne snage učini suvišnim, izvršni direktor Deutsche Bank John Cryan vidi ovu tehnologiju, koje li ironije, kao nešto što bi mu moglo pomoći da sačuva svoj posao.

Odgovorna osoba najveće njemačke zajmovne ustanove dobila je zadatak da tu banku ponovo podigne na noge, da povrati tržišni udjel i da, naravno, sreže troškove, uključujući prevelik broj zaposlenika te banke.

Deutsche Bank ima 97.000 zaposlenih širom svijeta, oko dvostruko više od mnogih svojih europskih pandan.

Ta banka je otpustila između 4000 i 9000 svojih zaposlenika, što je Cryan i bio obećao u petogodišnjem planu restrukturiranja, objavljenom krajem 2015., a za Financial Times ovaj direktor je izjavio da bi mu strojno učenje i tehnologija automatizacije mogli biti od koristi da dokine još desetke tisuća radnih mjesta, ponajviše u uredskim odjelima te banke.

Cryan je rekao da će mnogi novi rezovi nastupiti zbog korištenja tehnologije za povećanje učinkovitosti bankarskih procesa.

‘Previše se oslanjamo na manualno obavljanje posla, što čovjeka može učiniti sklonim greškama, zbog čega postaje neučinkovit.” – istaknuo je. „Na planu strojnog učenja i mehanizacije možemo učiniti vrlo mnogo.’

Upitan o konkretnom broju namještenika pod rizikom da budu zamijenjeni strojevima, Cryan je odgovorio da se radi o ‘velikom broju’.

Premda je broj zaposlenih bio smanjen na drugim mjestima, u 2017. ta frankfurtska kreditna ustanova pridodala je 24-ero generalnih direktora i ravnatelja svojem američkom poduzeću koje se bavi korporacijskim financijama.

Cryanovi pogledi na AI dijametralno su suprotni upozorenjima Elona Muska da je AI ‘najveća prijetnja čovječanstvu’ i da bi vlade odmah trebale početi sa zakonskom regulacijom te tehnologije.

Međutim, neki stručnjaci objašnjavaju da bilo kakav značajniji razvoj AI-ja koji bi učinio suvišnim znatan dio američke radne snage pripada dalekoj budućnosti te da su dosezi ove tehnologije krajnje preuveličani.

Prema Gartnerovom dinamičnom ciklusu novonastajućih tehnologija, pretjerivanje oko strojnog učenja je na ‘vrhuncu napuhnutih očekivanja’ i kreće se ka ‘silnom razočaranju’.
 
(nexus-svjetlost.com)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,