Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Biskup objavio 10 zapovijedi koje će zaštititi ljude od robota

Biskup objavio 10 zapovijedi koje će zaštititi ljude od robota

biskup-robotBiskup katoličke crkve Engleske je izdao deset zapovijedi kako bi zaštitio ljude od potencijalne zloupotrebe Umjetne inteligencije

Oxfordski biskup Steven Croft, koji sjedi u Domu Lordova, organizirao je odbor za Umjetnu inteligenciju (AI) i pozvao Vladu i tehnološku industriju da ozbiljno shvate etičke implikacije napretka AI.

Iako je AI često pozdravljana kao budućnost gospodarskog razvoja, postoje mnogi koji su oprezniji u ovom unapređenju tehnologije.

Biskup Steven Croft je objavio je svoje “zapovijedi” za rješavanje takvih zabrinutosti u političkoj raspravi u Londonu prošlog tjedna.

Biskup Croft postao je zabrinut nakon što je saslušao činjenice moći tehnologije dok je sjedio u odboru Lordova, prethodno upozorivši da “svaki razvoj Umjetne inteligencije postavlja nova pitanja o tome što znači biti čovjek”.

Govoreći na kongresu ‘Umjetna inteligencija i robotika: inovacije, financiranje i prioritet politike’, biskup je stvorio svoje vlastite zapovijedi za AI. Croftove zapovijedi usredotočene su na zaštitu podataka, etiku, kriminalnu subverziju i ograničenja na snagu AI za “uništenjem”.

Zapovijedi sadrže opće savjete kao što su “AI bi trebao biti dizajniran za sve, i koristiti čovječanstvu”. “Primjena AI bi trebala služiti za smanjenje nejednakosti bogatstva, povećanje zdravlja i mogućnosti”, i AI ne bi trebao “potkopati vrijednosti naše demokracije”.

Umjesto da bude čimbenik ekonomskog dobitka, biskup smatra da bi AI trebao biti “… usmjeren prema najhitnijim problemima s kojima se suočava čovječanstvo”.

Popis sadrži neizbježnu referencu na revoluciju robota, upozoravajući: “Autonomna moć da se ozlijedi ili uništi nikad ne bi smjela biti osposobljena za umjetnu inteligenciju.” (RT)
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,