Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Čudan fenomen pod Afrikom prijeti da će preokrenuti Zemljino magnetsko polje

Čudan fenomen pod Afrikom prijeti da će preokrenuti Zemljino magnetsko polje

zemlja-magnetskiZemljino magnetsko polje propada tako brzo da znanstvenici smatraju da će se Zemljini polovi preokrenuti

Nova istraživanja pokazuju da se najznačajnije slabljenje događa pod Afrikom, u području nazvanom “Južnoatlantska anomalija”.

Osim što nam omogućava naše sjeverne i južne polove, magnetsko polje pokriva Zemlju, štiteći ga od sunčevih vjetrova i kozmičkog zračenja.

Bez njega vjerojatno ne bi bilo života na našem planetu danas. Međutim, polje sile je znatno oslabljeno u posljednjih 160 godina, a znanstvenici su potvrdili da bi ono moglo biti čak u procesu preokretanja.

Naposlijetku bi to značilo u magnetskom polaritetu da bi kompasi pokazivali prema jugu umjesto na sjever.

Čudno, to se zapravo dogodilo nekoliko puta u povijesti planeta, otprilike svakih 200.000 do 300.000 godina. Prije otprilike 40.000 godina pokušao magnetsko polje Zemlje se pokušalo preokrenuti prije nego što se vratilo na svoje mjesto. Ilustracija NASA-e bilježi ogromne poremećaje polja tijekom preokreta. (naslovnica)

Epicentar preokreta polova

Jugoatlantska anomalija (SAA), koja se proteže od Zimbabvea sve do Čilea, posebno je zanimljiva znanstvenicima zbog dramatičnog slabljenja tijekom posljednjih 160 godina. Polje je toliko slabo da je opasno da sateliti ulaze u tu regiju.

Smatra se da bi SAA mogla predstavljati nadolazeći preokret polova, ali postoji vrlo malo tvrdih podataka o preokretima. Međutim, nova studija sa Sveučilišta u Rochesteru, objavljena u ‘Geofizičkim istraživačkim pismima’, osvijetlila je alarmantni fenomen.

Da bi stavili trenutne promjene u kontekst, istraživači su prikupili podatke sa lokaliteta u južnoj Africi i sastavili zapis snage magnetskog polja Zemlje tijekom mnogih stoljeća.

Istraživači su prikupili te podatke iz starih afričkih glinastih ostataka koji datiraju iz ranog i kasnog Željeznog doba. Ovi predmeti omogućili su im da proučavaju prošla magnetska polja pomoću “arheomagnetizma”.

“Kad spalite glinu na vrlo visokim temperaturama, zapravo stabilizirate magnetske minerale, a kad se ohlade sa ovih vrlo visokih temperatura, oni memoriraju zapis magnetskog polja zemlje” – objasnio je jedan od vodećih istraživača John Tarduno.

Otkrili su da je magnetsko polje u regiji fluktuiralo nekoliko puta u proteklih 1600 godina. To ih vodi da vjeruju da je SAA najnoviji prikaz ponavljajućeg fenomena u Zemljinoj jezgri ispod Afrike koji utječe na cijelu planetu.

“Postoje snažni dokazi da postoji nešto neobično oko granice jezgre ispod Afrike koji bi mogli imati važan utjecaj na globalno magnetsko polje”, zaključio je Tarduno.

Vodeći autor Vincent Hare je dodao da njihovi podaci ne moraju nužno predvidjeti kompletnu preokret polova. “Sada znamo da se to neobično ponašanje dogodilo barem nekoliko puta prije proteklih 160 godina i dio je većeg dugoročnog uzorka” – kazao je.

“Međutim, jednostavno je prerano reći sigurno hoće li to ponašanje dovesti do preokretanja polova.”
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,