Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Velika količina ničega: Stephen Hawking opisao što je bilo prije nastanka Svemira i Velikog praska (VIDEO)

Velika količina ničega: Stephen Hawking opisao što je bilo prije nastanka Svemira i Velikog praska (VIDEO)

hawking-prasakPitanje što se dogodilo prije Velikog praska već desetljećima zbunjuje fizičare, ali jedno od najvećih imena na tom području Stephen Hawking je ponudilo jednostavno objašnjenje

“Ništa nije bilo prije Velikog, Velikog praska” – Hawking jasno navodi u razgovoru sa Neil deGrasse Tysonom na National Geographicovom programu Star Talk.

Poznati fizičar navodi Einsteinovu opću teoriju relativnosti koja određuje da prostor i vrijeme zajedno tvore kontinuum prostor-vrijeme koji nije ravan, već je umjesto toga zakrivljen od strane materije i energije u njemu.

Predlažući kao alternativu ‘Euklidski pristup’, područje geometrije koja se bavi prostorima i dimenzijama, Hawkingov model kaže da je povijest svemira četverodimenzionalna zakrivljena površina poput površine Zemlje – ali s dvije dodatne dimenzije.

“Možete smatrati imaginarno i realno vrijeme kao početak na Južnom polu, što je glatka točka prostora vremena gdje se nalaze normalni zakoni fizike. Ništa južnije od Južnog pola nije postojalo, tako da prije velikog praska nije također ništa postojalo” – objasnio je Hawking.

Još ste zbunjeni? Možeš pogledati Hawkinga kako to objašnjava ovdje:
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,