Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » AMERIKA NE MOŽE VJEROVATI SVOJIM OČIMA: Kim Jong-un postigao ‘zadovoljavajući sporazum’ sa južnokorejskim izaslanstvom

AMERIKA NE MOŽE VJEROVATI SVOJIM OČIMA: Kim Jong-un postigao ‘zadovoljavajući sporazum’ sa južnokorejskim izaslanstvom

kim-juzna-korejaVođa Sjeverne Koreje bio je domaćin večere s izaslanstvom iz Seoula koje je, prema državnim medijima, nastavilo druženje ovih dviju država na “prizemnoj i iskrenoj atmosferi” koja je postavila temelje za svestrani dijalog i suradnju

“Saslušavajući namjeru predsjednika Moon Jae Ina na summitu posebnog izaslanika južne strane, Kim Jong-un je razmijenio stajališta i napravio zadovoljavajući sporazum”, izvijestila je u utorak službena agencija KCNA u Sjevernoj Koreji. Međutim, nisu dani nikakvi daljnji detalji “sporazuma”.

Kim Jong-un je također, kako se izvješćuje, potvrdio svoju “čvrstu volju da snažno unaprijedi odnose sjevera i juga i napiše novu povijest nacionalnog ponovnog ujedinjenja”, te uputio relevantne vlasti da “brzo poduzmu praktične korake” kako bi ubrzali razgovore dviju strana.

Strane su također naglasile važnost novog zamaha u nacionalnom pomirenju ostvarenom tijekom Olimpijskih igara u PyeongChangu 2018. godine.

“Zimska olimpijada služila je kao vrlo važna prigoda u dokazivanju izdržljivosti i prestiža naše nacije u zemlji i inozemstvu i pružajući dobru atmosferu pomirenja, jedinstva i dijaloga između sjevera i juga”, rekao je Kim Jong-un, prema KCNA.

Međutim, izvješće KCNA nije uspjelo spomenuti moguće razmatranje denuklearizacije korejskog poluotoka ili potencijalni izravni dijalog sa SAD-om po tom pitanju.

Južnokorejsko izaslanstvo od 10 članica, predvođeno čelnikom Vijeća za nacionalnu sigurnost Chung Eui-yongom i zamjenikom ministra ujedinjenja Kim Sang-gyunom, stiglo je u ponedjeljak na dvodnevni posjet Pyongyangu.

Izaslanstvo je osobno pozvao čelnik Sjeverne Koreje, koji je signalizirao spremnost na poboljšanje međukorejskih odnosa.

Nakon što je Chung donio pismo predsjednika Moona Kim Jong-unu u 18:00 sati, južnokorejska delegacija počela je raspravljati o pitanjima sa Kim Jong-unom tijekom večernjeg sastanka koji je trajao duže od četiri sata.

Pored mlađe sestre sjevernokorejskog vođe Yo-jonga, koja je prošlog mjeseca putovala na jug kako bi dostavila poruku svojega brata predsjedniku Moonu Jae-in, na večeru je prisustvovala i Kimova supruga Ri Sol-ju, izvijestio je Yonhap. Na sastanku je također bio nazočan Kim Yong-chol, potpredsjednik Središnjeg odbora Radničke stranke.

Južnokorejsko izaslanstvo treba u utorak održati daljnje razgovore sa sjevernokoreancima, prije nego što se vrate kući u Seul. Nakon Seoula, južnokorejska delegacija će posjetiti Sjedinjene Države kako bi izvijestila američke dužnosnike o ishodima njihovog putovanja u Sjevernu Koreju.

„Postoje dogovori” – rekao je viši južnokorejski predsjednički dužnosnik. “Doneseni dogovori nisu razočaravajući. Vjerujemo da će detalji biti objavljeni nakon što se izaslanici vrate na jug.”

Intra-korejski dijalog postaje sve bitniji usred neprekidnog neprijateljstva između Washingtona i Pyongyanga.

Unatoč odmrzavanju odnosa sjever-jug, 23. veljače će SAD nametnuti najveći paket sankcija u nastojanju da pritisnu Sjevernu Koreju da odustane od nuklearnih i balističkih raketnih programa.

Američki predsjednik Donald Trump nedavno je upozorio na moguću “drugu fazu” ako sankcije nametnute Sjevernoj Koreji ne postignu željene učinke.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,