Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST, ZDRAVLJE I MEDICINA » Liječnici ŠOKIRANI jer djeca više ne mogu držati olovke u rukama zbog beskonačne upotrebe mobilnih uređaja

Liječnici ŠOKIRANI jer djeca više ne mogu držati olovke u rukama zbog beskonačne upotrebe mobilnih uređaja

djeca-tabletDanašnja djeca imaju više tehnologije na raspolaganju nego bilo koja generacija prije njih, i to je pomalo dvosjekli mač

Neki bi se roditelji mogli iznenaditi koliko je širok raspon dostupnih obrazovnih aplikacija koje tvrde da će u djeci potaknuti akademske vještine, ali to se neće dogoditi ako djeca ne usavrše vještine pisanja… rukom, naravno.

Studija koju je provela Zaklada “Heart of England Foundation NHS Trust” utvrdila je da se mala djeca upisuju u školu bez snage ruku i spretnosti koja je potrebna za držanje olovke zbog rasprostranjenog prekomjernog korištenja tableta i telefona osjetljivih na dodir.

Mogućnost držanja i pomicanja olovke zahtijeva snažnu kontrolu nad finim mišićima u prstima, a djeca koja neprekidno koriste zaslone uređaja osjetljivih na dodir nemaju priliku razviti te osnovne vještine.

Roditelji nemogu nikoga kriviti već sami sebe, prema britanskim pedijatarima. Mnogim roditeljima lakše je “parkirati” svoju djecu ispred iPad-a nego da ih potaknu da se igraju igračkama i grade nešto ili da sudjeluju u drugim aktivnostima koje izgrađuju mišiće ruku poput bojanja.

Jedna je majka ispričala Guardianu kako ju je sinova škola kontaktirala jer je njezin sin “uhvatio svoju olovku kako špiljski čovjek koji drži štap”.

Nije bio u mogućnosti da dobije privilan stisak prstiju ruke, i šestogodišnjak sada pohađa tjedni radni tretman da razvije snagu u prstima da bi napokon mogao držati olovku i potpisati se.

Rekla je kako žali što mu je pružila toliko tehnologije za igru, a nedovoljno tradicionalnih igračaka, i ona kaže da je sada postala vrlo stroga prema pristupu tehnologiji kod kuće.

To je priča koja se počela prečesto događati, dok pedijatrijski profesionalni terapeut Mellissa Prunty izvještava da je broj djece koja kasni u pisanju porastao zbog velike upotrebe tehnologije.

Ograničavanje vremena pred zaslonom ima mnoge prednosti

Čak i ako vaše dijete uspije držati olovku pravilno, postoje i drugi razlozi da mu se ograniči vrijeme ispred zaslona.

Razvojni stručnjaci upozoravaju da eksplozija upotrebe tableta (iPad) i mobilnih telefona šteti društvenom i tjelesnom razvoju djece.

Raste broj djece – uključujući i neke mlađe od četiri godine starosti – koja se tretiraju zbog kompulzivno ovisničkog ponašanja nakon izlaganja internetu i digitalnim uređajima od rođenja. Osim toga, vrijeme ispred zaslona povezano je s odgodom početka govora kod djece.

Korištenje mobilnih uređaja također je čimbenik epidemije dječje pretilosti. Broj djece koja su pretila, deset je puta veći nego prije samo četiri desetljeća, a broj pretile djece diljem planete sada prelazi 124 milijuna.

Iako je loša prehrana dio jednadžbe, nedovoljna vježba također igra važnu ulogu, jer djeca troše više vremena zalijepljena svojim tabletima nego što to provode vani u igri.

Porast kratkovidnosti posljednjih godina pripisuje se i djeci koja troše previše vremena gledajući u ekrane i ne provode dovoljno vremena na otvorenom.

Istraživanja pokazuju da djeca koja žive u urbanim sredinama imaju dvostruko veću vjerojatnost da će biti miopijska kao i ona koja žive u ruralnim područjima.

Američka akademija oftalmologa kaže da provođenje više vremena na otvorenom može smanjiti šanse za razvoj kratkovidnosti kod djece. U jednoj studiji, svaki dodatni sat kojeg je dijete provelo na otvorenom svaki tjedan smanjilo je rizik od kratkovidnosti za 2 posto.

Ne samo da današnjoj tehnološki-opsjednutoj djeci nedostaju fine motoričke vještine i vrrijeme provedeno na otvorenom, oni su također izloženi opasnim Wi-Fi zračenju i propuštaju priliku za stvaranje društvenih veza.

Govoreći na godišnjoj konferenciji Udruge učitelja i predavača, profesor Colin Kinney izjavio je: “Razgovarao sam s brojnim učiteljima koji su zabrinuti zbog sve većeg broja mladih učenika koji mogu raditi na zaslonu, ali nemaju nikakvih manipulativnih sposobnosti da se igraju sa građevnim blokovima ili slično, ili učenika koji se ne mogu družiti s drugim učenicima, ali čiji roditelji ponosno govore o njihovoj sposobnosti da koriste tablet ili smartphone.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,