Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Iznenađujuće komplicirana znanost omogućava proizvodnju vrlo jeftinog vina

Iznenađujuće komplicirana znanost omogućava proizvodnju vrlo jeftinog vina

vino-proizvodnjaDa biste bili entuzijast vina u današnje doba, više ne trebate trošiti velike sume novca

Postoji mnogo različitih vrsta jeftinog vina na raspolaganju za vaš užitak, i gotovo se čini kao da se sve više i više takvog vina pojavljuje svake godine.

Ali jeste li se ikad zapitali otkuda dolaze ta jeftina vina? Novinarka Bianca Bosker se to zapitala, pa je krenula u potragu da dobije odgovor na to pitanje i još mnogo uz sve to. Ono što je pronašla je da postoji iznenađujuće duboka razina znanosti koja funkcionira iza kulisa, koja omogućava postojanje takve jeftine industrije vina.

Bosker je započela svoje istraživanje kao i svaka druga osoba, upoznavajući se s vinom samo na površinskoj razini.

Do kraja je uspjela napisati cijelu knjigu na tu temu, u kojoj je zabilježila svo svoje vrijeme dok je trenirala da postane sommelier i svoja iskustva u postrojenja za proizvodnju vina diljem Sjedinjenih Država.

Bila je u stanju to ostvariti stvarnom namjerom da postane sommelier. Doista, otišla je na edukaciju da postane sommelier.

Dakle, kroz taj proces je zavoljela vino, kao što je rekla, i ona je postala stručnjak do kraja njezina putovanja.

Prema Boskeru, jeftinih kvalitetnih vina ima puno više nego što bi inače mislili.

“Postoji nevjerojatna količina procesa koje ne razumijemo u proizvodnji vina – ovo je ono što će protresti neke ljude”, objasnila je. Da bi bila specifičnija, odmah je rekla da postoji puno kemije koja se koristi u izradi određenog proizvoda.

Umjesto da se koriste jednostavni sastojci od grožđa i kvasca, Bosker je rekla da postoji više elemenata koji se koriste za izradu najjeftinijih boca vina. Ona pokriva sve ove stvari i više od toga u svojoj knjizi pod nazivom “Cork Dork”, gdje intervjuira vinare svih vrsta, kao i znanstvenke kako bi saznala točno ono što ide u prosječnu bocu vina.

Bosker je rekla da je jedna od stvari koju je učinila bila približiti se velikom konglomeratu vina, “Treasury Wine Estates”, jer su oni proizvođači milijuna boca vina godišnje. Oni su rekli da proizvode i razvijaju vino na način na koji znanstvenici za okus razvijaju novi okus Oreo keksa ili žvakaćih guma Orbit.

Za njih, prema Boskerovoj, apsolutno je potrebno koristiti takozvani laboratorij senzorskog uvida, koji se koristi kako bi održali fokusne skupine profesionalnih kušara koji su testirali svoje nadolazeće proizvode.

Kompanija “Treasury Wine Estates” je samo jedna od mnogih koji obavljaju standardne korake u izradi vlastitih vrsta i brandova vina.

Prema riječima Boskerove, dopustili su grupama profesionalnih kušača da slijepo probavaju njihove uzorke kako bi saznali koja vina smatraju najboljima. Oni su uzeli najbolje uzorke i pustili da prosječni potrošač kuša i da bi shvatiti koji će “senzorni profil” dobro odraditi svoj posao u trgovinama i restoranima. Naravno, oni prikupljaju i analiziraju različite vrste podataka na svakom koraku.

#Ali oni ne dodaju ili uklanjaju samo određene okuse u tim fokusnim skupinama. Rečeno je da postoji cijeli popis više od 60 odobrenih državnih aditiva koje je vinarima dopušteno dodati u vina, i to je kako se jeftina i skupa vini na neki način međusobno povezuju.

Ponekad će dodati malo kiselosti ili možda povećati crvenilo vina. Određene promjene, prema Boskerovoj, pomažu u stvaranju ili prekidanju proizvodnje određenih vina kroz oči potrošača.

Dok je Boskerova prilično dobro potvrdila široku primjenu aditiva u svim vrstama vina, rekla je kako zbog takve prakse nema brige za sigurnost i zdravstvene probleme. Umjesto toga, rekla je da takva vrsta proizvodnje vina jednostavno “demokratizira kvalitetu” i sama vina čini pristupačnim većem broju potrošača.

“Tehnološka revolucija koja se dogodila u vinariji zapravo je povećala kvalitetu vrhunskih vina”, rekla je. Budući da vinarstvo toliko ima koristi od znanosti koja je uključena u uporabu aditiva, to je nešto što vjerojatno neće uskoro izaći iz stila proizvodnje.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , ,