Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » NOVA UTRKA U NAORUŽANJU: Pentagon želi više novca za razvijanje vlastite hipersonične nuklearne bombe, baš kao i Rusija

NOVA UTRKA U NAORUŽANJU: Pentagon želi više novca za razvijanje vlastite hipersonične nuklearne bombe, baš kao i Rusija

raketa-rusijaPentagon se ne može nije iznenadio novim ruskim hipersoničkim projektilima – ali zašto ih ne upotrijebi kao razlog za dobivanje više novca od građana koji plaćaju poreze?

Vojni proračun SAD-a koji je oko deset puta veći od vojnog proračuna Rusije nije dovoljan, kaže ravnatelj DARPA-e.

Na pitanje novinara u četvrtak, da li Sjedinjene Države troše dovoljno za vlastiti hipersonični raketni program, Steven Walker, ravnatelj Pentagonske agencije za napredne istraživačke projekte (DARPA), odgovorio je: “Rekao bih da ne”.

“Dolari koji su bili dodijeljeni ovom proračunu bili su izvrsni, ali bili su stvarno usredotočeni na provođenje zrakoplovnih testova i otkrivanje nekih napadačkih sposobnosti u nizu operativnih prototipova” – kazao je.

“Trebamo infuziju dolara u našu infrastrukturu za hipersonično oružje.”

Odvojeno izjave je istog dana dala i glasnogovornica Pentagona Dana White sa malo više samopouzdanja – i mnogo manje zabrinutosti – o tome kako dobro stoji američki arsenal protiv Rusije.

“Već dugo promatramo Rusiju. Nismo iznenađeni” – rekla je White nakon govora naciji Ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je istaknuo da novi nuklearni arsenal Rusije – uključujući hipersonične rakete koji imaju gotovo neograničen domet je sposoban za nadvladavanje sustava proturaketne obrane.

“Amerika se kreće naprijed kako bi modernizirala svoj nuklearni arsenal i pobrinula se da našim sposobnostima nitko ne može biti ravan” – izjavila je White.

Od preuzimanja dužnosti, predsjednik Donald Trump, uz pomoć Kongresa pod kontrolom republikanaca, dodao je više od 200 milijardi dolara za predviđenu razinu izdataka za obranu fiskalne godine 2017. do 2019. godine – iznos koji je dvostruko veći od ukupnog ruskog proračuna za obranu, što je ukupno iznosilo oko 69,2 milijarde dolara u 2016. godini.

Predviđeni vojni rashodi Washingtona za fiskalnu godinu 2018. postavljeni su na 700 milijardi dolara.

Znatan dio tog novca očito se izgubio zbog potrošnje i nepristupačnog računovodstva.

U 2016. godini je objavljeno da je Pentagon namjerno sakrio internu studiju koja je razotkrila curenje 125 milijardi dolara u upravnom odboru zbog straha da će Kongres će koristiti ove ekskluzivne rezultate kao izgovor za smanjenje proračuna za obranu.

I dok dužnosnici Pentagona mole za novčana sredstva za borbu protiv ruske hipersonske tehnologije, čini se da ima dosta novca za potrošnju, jer država mora platiti 1,4 bilijuna dolara za Lockheed Martinov zrakoplov F-35 koji je pun nedostataka i mana. (RT)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,