Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Kina zabranjuje literaturu George Orwella i slovo ‘N’

Kina zabranjuje literaturu George Orwella i slovo ‘N’

kina-medvjedicKina zabranjuje slovo “N” i niz George Orwellovih knjiga u ogromnom pritisku kroz online cenzuru

Stručnjaci kažu kako je zabrana književnih djela “Životinjske farme” i “1984.” povezana sa planovima kineskog vođe Xi Jinpinga da postane predsjednik do kraja života.

‘China Digital Times’ je izvijestio da je popis prijedloga zabrane Pekingove Nacionalne narodne konferencije uključio slovo ‘N’, George Orwellov romane ‘Životinjska farma’ i ’1984.’, i fraze ‘Xi Zedong’, kombinacija Mr Xi i imena nekadašnjega diktatora Mao Zedonga.

Nije sasvim jasno zašto je slovo “N” zabranjeno, samo jedna od stotina riječi i fraza, iako su neki nagađali da se to može smatrati znakom neslaganja.

Charlie Smith, suosnivač GreatFire.org-a koji pomaže korisnicima pratiti i zaobilaziti kinesku cenzuru, rekao je za The Guardian: “Cenzori su vjerojatno utvrdili da je to osjetljiva stvar, a potom su preselili taj sadržaj na crnu listu tako da drugi ne bi mogli objaviti nešto slično”, kazao je, primijetivši da je taj progoniteljski simbol sada emancipiran.

“Sumnjam da su oni zapravo toliko svoje misli stavili u negativnu konotaciju, slovo “N” je bio žrtva ove teške odluke.”

Cenzori su također zabranili slike Winnie Pooha nakon što je na internetu podijeljena slika medvjeda u crtanom filmu kako grli staklenku meda uz citat: “Pronađite ono što volite i ostanite s tim”.

Slika Disneyevog medvjeda uspoređena je s predsjednikom Xi Jinpingom, potičući periodične blokade vezane za korištenje slike medvjedića Pooha na mreži.

Odluka gospodina Xija je okarakterizirana kao neumoljivo djelovanje na kritičare i neovisni govor civilnog društva, što odvjetnici već provode od srpnja 2015. godine kroz veliki pritisak na legalne aktiviste.

Joseph Cheng, dugogodišnji promatrač kineske politike koji je sada u mirovini Gradskog sveučilišta u Hong Kongu, izjavio je kako će će nakon usvajanja ustavnog amandmana: “Još manje tolerirati kritike”. (Standard)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,