Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » POBJEDA MONSANTA: Kalifornija naredila uklanjanje upozorenja sa ubojice korova koji uzrokuje rak

POBJEDA MONSANTA: Kalifornija naredila uklanjanje upozorenja sa ubojice korova koji uzrokuje rak

monsanto-roundglifoSavezni sudac blokirao je kalifornijske planove da stavi upozorenje za rak na Monsantove proizvode koji sadrže glifosat za suzbijanje korova

U masovnoj pobjedi za multinacionalni agrokemijski div, američki sudac William Shubb izjavio je da su upozorenja “zavaravala” jer glifosat ne uzrokuje rak.

Ne bi bilo žalosnije da je još uvijek dopušteno državi da zadrži glifosat na popisu uzročnika raka.

“S obzirom na težinu dokaza u zapisima da glifosat zapravo nije poznat kao uzročnik raka, traženo upozorenje zapravo je netočno i kontroverzno”, napisao je Shubb.

Odluka suda je važna za sjeme ovog poljoprivrednog i kemijskog diva jer upozorenja mogu obeshrabriti uporabu glifosata, kojeg poljoprivrednici naširoko koriste na genetski modificiranim usjevima i potrošači na svojim okućnicama i travnjacima.

Segment poljoprivredne produktivnosti tvrtke, koji uključuje glifosat, imao je neto promet od 3,7 milijardi dolara u fiskalnoj godini 2017.

Monsanto, kojeg je kupio Bayer AG, i američke skupine farmera tužile su državu Kaliforniju u studenom kako bi zaustavili upozorenja o glifosatu kao uzročniku raka.

Država je u srpnju 2017. godine dodala glifosat, glavni sastojak Monsantovog herbicida Roundup, na liste kemikalija koje uzrokuju rak, a do srpnja 2018. planira zahtijevati od proizvođača kemikalija da postavljaju upozorenja o utjecaju na zdravlje.

Kalifornijski Ured za procjenu opasnosti na zdravlje okoliša (OEHHA) izjavio je u utorak kako su njegove radnje bile zakonite i da se slažu s time što je sudac zabranio Monsantov zahtjev za uklanjanjem glifosata sa državnog popisa.

Država je tako postupila nakon što je Međunarodna agencija za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije (IARC) zaključila 2015. godine da je glifosat “vjerojatno kancerogen”.

Druge su studije pronašle suprotno, uključujući i onu koju je u prosincu objavila Američka agencija za zaštitu okoliša.

Velika, dugoročna studija o upotrebi glifosata od strane američkih poljoprivrednih radnika, objavljena u studenom kao dio projekta poznatog kao Agricultural Health Study ili AHS, koja također nije pronašla čvrstu vezu između izloženosti glifosatu i raka.

Reuters je u lipnju izvijestio da je jedan utjecajni znanstvenik bio svjestan novih podataka o istraživanju AHS-a dok je predsjedavao panelom stručnjaka koji pregledavaju dokaze o glifosatu za IARC 2015. godine. Nije u to vrijeme rekao panelu o tome.

“Glifosat je vitalni alat u kojeg su se uzgajivači pouzdali u proizvodnji sigurne i povoljne hrane”, rekao je Chandler Goule, izvršni direktor Nacionalne udruge uzgajivača pšenice. (Stltoday)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , ,