Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Američki State Department lansirao 40 milijuna vrijednu službu koja će se boriti protiv inozemnih vijesti

Američki State Department lansirao 40 milijuna vrijednu službu koja će se boriti protiv inozemnih vijesti

vojska-vijestiAmerički State Department pokrenuo je 40 milijuna dolara vrijedan odjel za “Informacijske ratove”, koji će biti zadužen za širenje pogrešnih informacija i američku propagande na internetu

Odjel koji će biti financirn od strane poreznih obveznika, zapošljavat će plaćenike koji će se online boriti protiv subverzivnog sadržaja trolanja korisnika na društvenim medijima i stvaranju lažnih vijesti koje će se distribuirati od strane glavnih mainstream poslovnica.

Kako se ocjenjuje, ta suma će biti dodjeljena Centru za globalnu suradnju State Departmenta i koristit će se u svrhe dodjele financijske pomoći strukturama građanskog društva, akademskim strukturama i onim organizacijama koje se bave stvaranjem medijskog sadržaja.

Pentagon će ubaciti milijune u središte State Departmenta s ciljem borbe protiv promidžbenih i dezinformativnih kampanja stranih naroda jer želi biti “u ofenzivi” i reagirati “agresivno” na napade.

State Department je priopćio u ponedjeljak da je potpisao memorandum s američkim Ministarstvom obrane da uloži 40 milijuna dolara u Globalni centar za globalni angažman (GEC) kako bi se mogao boriti protiv zlonamjernih sadržaja na mreži.

#Dio tih sredstava bit će raspodijeljen između različitih skupina za građanska prava, kreatora medijskih sadržaja, nevladinih organizacija, kao i državnih i privatnih istraživačkih subjekata koji će na interentu širiti svoju verziju istine i okrivljavati druge medije za dezinformiranje

Sredstva će biti dodijeljena onima koji predstave najbolje načine za borbu protiv propagande i dezinformacija.

Fond za pristup informacijama, koji će biti uspostavljen za tu svrhu, “podupire javne i privatne partnere koji rade na otkrivanju i suprotstavljanju propagandi i dezinformacijama stranih naroda”.

Prema podacima državnog tajnika za javnu diplomaciju i javne poslove Steve Goldsteina, sredstva koja je Pentagon odredio za ono što je predviđeno da postane velika kampanja, “ključna su” kako bi se osiguralo da Washington “nastavi agresivni odgovor na maligni utjecaj i dezinformacije.”

Goldstein je nagovijestio da zaštita od takvih napada može postati samo jedna od mnogih aspekata ove inicijative, dodajući: “Nije samo obrambeni položaj taj kojeg trebamo zauzeti, također moramo biti u ofenzivi.”

Novac je prebačen u blagajnu State Departmenta nakon što je američki državni tajnik Rex Tillerson zatražio transfer od 40 milijuna dolara iz Ministarstva obrane prošle godine.

Dodjela 60 milijuna dolara iz američkog proračuna za obranu u borbu protiv dezinformativnih kampanja koje vode inozemne države poput Kine, Sjeverne Koreje i Rusije, odobreno je za obranu Pentagona, a to je sve potpisao Barack Obama još u prosincu 2016. godine.

Zakon je proširio opseg aktivnosti Centra, koji se prethodno usredotočio isključivo na borbu protiv terorističke propagande i predvidio 60 milijuna dolara financiranja Pentagona i za fiskalne godine 2017. i 2018. godine. (RT)
 


 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,