Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » RUSIJA POSTALA SVJETSKA KOĆ ARICA KRUHA SA IZVOZOM PĆ ENICE KOJA HRANI POLOVICU PLANETA

RUSIJA POSTALA SVJETSKA KOĆ ARICA KRUHA SA IZVOZOM PĆ ENICE KOJA HRANI POLOVICU PLANETA

rusija-psenicaIzvoz hrane iz Rusije, kojim dominiraju pĆĄenica i riba, proĆĄle je godine porastao rekordnih 19 milijardi dolara, navodi ruski izvozni centar

Poơiljke ruske hrane navodno su porasle za 25 posto od 2012. Zemlja je također pojačala izvoz proizvoda poput slatkiơa i ơećera, piơe RT.

U posljednjih nekoliko godina zemlja je uspjela pridobiti viĆĄe od polovice trĆŸiĆĄta pĆĄenice i postati najveći svjetski izvoznik zrna pĆĄenice zahvaljujući velikim ĆŸetvama i atraktivnim cijenama, navodi Bloomberg.

Izvoz je, kako se izvjeơćuje, postavljen da postavi joĆĄ jedan rekord ove sezone. Očekuje se kako će Rusija prodati 36,6 milijuna tona pĆĄenice u inozemstvu, navodi se u konzultantskoj agenciji SovEcon u Moskvi i Institutu za studije poljoprivrednog trĆŸiĆĄta (IKAR).

Gotovo polovica svjetskih naroda kupuje pĆĄenicu iz Rusije koja godinama pomaĆŸe u povećanju svojih prinosa u pokuĆĄaju da obuzda svoju ovisnost o poljoprivrednom uvozu. U 2014. godini Moskva je zabranila kupnju nekih prehrambenih proizvoda iz zapadnih zemalja kao odmazdu za sankcije.

Povećanje cijene pơenice također je pomoglo Rusiji da proơle godine zaradi viơe od prodaje hrane, navodi direktor tvrtke SovEcon Andrey Sizov, kako je citirala agencija.

Egipat, koji uvozi ogromne količine zrna pơenice, postao je glavni međunarodni kupac ruske pơenice. Proơle je godine zemlja prestigla Kinu i postala najveći kupac ruske hrane po prvi puta od 2012. godine.

Prema izvoznom centru, Egipatski uvoz ruske hrane, uključujući pơenicu i suncokretovo ulje, porastao je za 44 posto na 1,74 milijarde dolara u 2017. godini, dok je Kina uvezla ruske prehrembene namirnice poput ribe i uljarica u iznosu od 1,72 milijarde dolara.

Rusija očekuje povećanje izvoza ĆŸitarica u Kinu nakon ĆĄto je Peking ukinuo zahtjeve karantene i sankcija u ponedjeljak, dopuĆĄtajući uvoz pĆĄenice iz ĆĄest ruskih regija.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , ,