Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » PRIVATNIM UTJERIVAČIMA CVATE POSAO: Tisuće Amerikanaca osuđeno zbog dugova i poslano u privatne zatvore

PRIVATNIM UTJERIVAČIMA CVATE POSAO: Tisuće Amerikanaca osuđeno zbog dugova i poslano u privatne zatvore

zatrov-kalifornijaOko 77 milijuna Amerikanaca ima dug koji je prebačen privatnim agencijama za naplatu

Tisuće građana je završilo u zatvoru zbog dugova manjih od 28 dolara, a Afroamerikanci i Hispanci najviše su pogođeni.

Ove činjenice su došle u javnost od strane novog izvješća objavljenog u srijedu od strane Američke udruge za građanske slobode (ACLU) koja obuhvaća 26 država i Portoriko. Ova praksa krši mnoge američke savezne i federalne zakone koji zabranjuju pritvaranje dužnika.

U jednom slučaju navedenom u izvješću, žena sa invaliditetom koja nosi prostetičku umjetnu nogu bila je okovana od struka na dolje od strane dvaju naoružanih američkih policajaca prije no što su je strpali u zatvoru preko noći.

“Imali su nalog za uhićenje i ja sam ih pitaala za što, nisu rekkli za što je to bilo” On je rekao: “Reći će vam kasnije” – izjavila je Tracie Mozie iz grada Dickinsona, Texas.

Službenici za provođenje zakona ušli su u Mozinu sobu kako bi je uhitili zbog federalnog studentskog kredita kojeg je podigla 1986. godine da bi platila autoškolu za upravljanje kamionima. Kredit je iznosio 13.000 dolara sa kamatama i naknadama. Monzie nije mogla platiti jer je nezaposlena i živi od invaliditeta.

ACLU je pregledao više od 1.000 slučajeva u kojima su suci izdali nalog za uhićenje dužnika. U nekim je slučajevima iznos bio manji od 28 američkih dolara. Pisma su poslana preko odskočnih čekova, čak i zbog duga od samo 2 dolara, izjavila je udruga ACLU.

Izvješće ovakve vrste je prvo u povijesti koje analizira suradnju između sudova i privatih tvrtki za utjerivanje dugova diljem SAD-a, prema ACLU-u.

Privatni utjerivač koristi sustav kaznenog pravosuđa kako bi pokušao prisiliti otplatu, čak i kada su dugovi sporni ili kada dužnik ne može platiti dugove.

U Sjedinjenim državama postoji više od 6000 tvrtki koje vrše utjerivanje dugova, prikupljajući milijarde dolara svake godine.

Nakon uhićenja, dužnici mogu ostati u zatvoru nekoliko dana dok ne plate jamčevinu. U nekim slučajevima, ACLU je ustanovila da su neki ljudi bili zatvoreni čak dva tjedna.

Ova praksa oni krše mnoge državne i savezne zakone, kao i međunarodne standarde ljudskih prava koji zabranjuju pritvaranje dužnika.

Izvještaj otkriva da dugoročne posljedice uhićenja za sud i ljude mogu biti duboke i zastrašujuće. Nalozi za uhićenjem mogu se upisati u baze podataka, što znači da to može ugroziti buduće zapošljavanje, najam stana, obrazovanje i pristup sigurnosnim dozvolama.

U jednom slučaju u državi Marylandu, stariji par je bio u zatvoru zato što se nisu pojavili na ročištu sudu za kojeg nikada nisu bili obaviješteni.

Izak, koji ima 83 godine, i njegova supruga Doris dugovali su 2342,76 dolara iznajmljivačima kuće i 450 dolara u odvjetničkim naknadama.

Dok je bio u pritvoru, Isaac je počeo povraćati krv i gubiti svijest, prema izvješću.

Dok su zatvori za dužnike bili protjerani iz Kongresa prije gotovo dvjesto godina, u stvarnosti se čini da takva praksa živi i dalje.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,