Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » PRIVATNIM UTJERIVA─îIMA CVATE POSAO: Tisu─çe Amerikanaca osu─Ĺeno zbog dugova i poslano u privatne zatvore

PRIVATNIM UTJERIVA─îIMA CVATE POSAO: Tisu─çe Amerikanaca osu─Ĺeno zbog dugova i poslano u privatne zatvore

zatrov-kalifornijaOko 77 milijuna Amerikanaca ima dug koji je preba─Źen privatnim agencijama za naplatu

Tisu─çe gra─Ĺana je zavr┼íilo u zatvoru zbog dugova manjih od 28 dolara, a Afroamerikanci i Hispanci najvi┼íe su pogo─Ĺeni.

Ove ─Źinjenice su do┼íle u javnost od strane novog izvje┼í─ça objavljenog u srijedu od strane Ameri─Źke udruge za gra─Ĺanske slobode (ACLU) koja obuhva─ça 26 dr┼żava i Portoriko. Ova praksa kr┼íi mnoge ameri─Źke savezne i federalne zakone koji zabranjuju pritvaranje du┼żnika.

U jednom slu─Źaju navedenom u izvje┼í─çu, ┼żena sa invaliditetom koja nosi prosteti─Źku umjetnu nogu bila je okovana od struka na dolje od strane dvaju naoru┼żanih ameri─Źkih policajaca prije no ┼íto su je strpali u zatvoru preko no─çi.

“Imali su nalog za uhi─çenje i ja sam ih pitaala za ┼íto, nisu rekkli za ┼íto je to bilo” On je rekao: “Re─çi ─çe vam kasnije” – izjavila je Tracie Mozie iz grada Dickinsona, Texas.

Slu┼żbenici za provo─Ĺenje zakona u┼íli su u Mozinu sobu kako bi je uhitili zbog federalnog studentskog kredita kojeg je podigla 1986. godine da bi platila auto┼íkolu za upravljanje kamionima. Kredit je iznosio 13.000 dolara sa kamatama i naknadama. Monzie nije mogla platiti jer je nezaposlena i ┼żivi od invaliditeta.

ACLU je pregledao vi┼íe od 1.000 slu─Źajeva u kojima su suci izdali nalog za uhi─çenje du┼żnika. U nekim je slu─Źajevima iznos bio manji od 28 ameri─Źkih dolara. Pisma su poslana preko odsko─Źnih ─Źekova, ─Źak i zbog duga od samo 2 dolara, izjavila je udruga ACLU.


Izvje┼í─çe ovakve vrste je prvo u povijesti koje analizira suradnju izme─Ĺu sudova i privatih tvrtki za utjerivanje dugova diljem SAD-a, prema ACLU-u.

Privatni utjeriva─Ź koristi sustav kaznenog pravosu─Ĺa kako bi poku┼íao prisiliti otplatu, ─Źak i kada su dugovi sporni ili kada du┼żnik ne mo┼że platiti dugove.

U Sjedinjenim dr┼żavama postoji vi┼íe od 6000 tvrtki koje vr┼íe utjerivanje dugova, prikupljaju─çi milijarde dolara svake godine.

Nakon uhi─çenja, du┼żnici mogu ostati u zatvoru nekoliko dana dok ne plate jam─Źevinu. U nekim slu─Źajevima, ACLU je ustanovila da su neki ljudi bili zatvoreni ─Źak dva tjedna.

Ova praksa oni kr┼íe mnoge dr┼żavne i savezne zakone, kao i me─Ĺunarodne standarde ljudskih prava koji zabranjuju pritvaranje du┼żnika.

Izvje┼ítaj otkriva da dugoro─Źne posljedice uhi─çenja za sud i ljude mogu biti duboke i zastra┼íuju─çe. Nalozi za uhi─çenjem mogu se upisati u baze podataka, ┼íto zna─Źi da to mo┼że ugroziti budu─çe zapo┼íljavanje, najam stana, obrazovanje i pristup sigurnosnim dozvolama.

U jednom slu─Źaju u dr┼żavi Marylandu, stariji par je bio u zatvoru zato ┼íto se nisu pojavili na ro─Źi┼ítu sudu za kojeg nikada nisu bili obavije┼íteni.

Izak, koji ima 83 godine, i njegova supruga Doris dugovali su 2342,76 dolara iznajmljiva─Źima ku─çe i 450 dolara u odvjetni─Źkim naknadama.

Dok je bio u pritvoru, Isaac je po─Źeo povra─çati krv i gubiti svijest, prema izvje┼í─çu.

Dok su zatvori za du┼żnike bili protjerani iz Kongresa prije gotovo dvjesto godina, u stvarnosti se ─Źini da takva praksa ┼żivi i dalje.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,