Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Mađarski grad izbačen iz natjecanja za ‘Europski grad kulture 2023.’ jer je na promotivnom videu bilo previše nasmijanih bijelih kršćanskih lica

Mađarski grad izbačen iz natjecanja za ‘Europski grad kulture 2023.’ jer je na promotivnom videu bilo previše nasmijanih bijelih kršćanskih lica

madjarska-nosnjeRečeno je da je EU panel kritizirao film zbog izostavljanja “siromašnih i migranata”, dok ima previše “križeva i crkava”

Prijava grada iz Mađarske za natjecanje “Europskog grada kulture 2023.” Europske unije navodno je odbijena od strane dužnosnika EU jer je njegov video zapis pokazao previše nasmijanih rasplesnih bijelih kršćana, kaže gradonačelnik tog grada.

Szekesfehervar, deveti grad po veličini grad u Mađarskoj, prijavio se na natjecanje i snimio kratki video u sklopu svoje prijave na natjecanje za “Europski grad kulture” za 2023. godinu., tj. europsku prijestolnicu kulture. Natjecanje je osmišljeno kako bi „proslavilo kulturna obilježja Europljana.”

Uz narodne plesača, mlade parove, majke, djece i čak i dvojice starijih gospoda koji su igrali šah u parku, video je odbijen. Panel EU-a “nezavisnih stručnjaka sa područja kulture” smatrao je da ima previše sretnih bijelaca i nema dovoljno migranata, tvrdi gradonačelnik Dr. András Cser-Palkovics.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji nakon odluke EU vijeća, Cser-Palkovics je rekao da ulazak njegova grada nikada nije dobio pošten tretman i da je odluka panela bila čisto politička.

Prema Cser-Palkovicsu, jedan član žirija “stručnjaka”, kojeg je identificirao kao belgijskog političara, snažno se protivio promotivnom videozapisu, nazvavši ga “propagandnim filmom bijele kršćanske Europe” u kojoj “su svi bijeli, sretni i plešu na ulicama. “

#Rekao je da je panel kritizirao film zbog izostavljanja “siromašnih i migranata”, dok ima previše “križeva i crkava”.

Neopravdavajući se za video sadržaj, Cser-Palkovics je rekao mađarskim medijima da “mi volimo naš grad sa našim crkvama i našim križevima. Volimo biti sigurni, mirni i gdje ljudi demokratski priznaju svoje vrijednosti” – te je dodao kako će potaknuti vladinu istragu o upravljanju natjecanjem.

“Želio bih se obratiti glavnoj skupštini i obavijestiti sve članove odbora o stilu i sadržaju rasprave, kao i o praktičnom negiranju vlastite kulture”. (RT)

Pogledajte sporni video:
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,