Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Ma─Ĺarski grad izba─Źen iz natjecanja za ‘Europski grad kulture 2023.’ jer je na promotivnom videu bilo previ┼íe nasmijanih bijelih kr┼í─çanskih lica

Ma─Ĺarski grad izba─Źen iz natjecanja za ‘Europski grad kulture 2023.’ jer je na promotivnom videu bilo previ┼íe nasmijanih bijelih kr┼í─çanskih lica

madjarska-nosnjeRe─Źeno je da je EU panel kritizirao film zbog izostavljanja “siroma┼ínih i migranata”, dok ima previ┼íe “kri┼żeva i crkava”

Prijava grada iz Ma─Ĺarske za natjecanje “Europskog grada kulture 2023.” Europske unije navodno je odbijena od strane du┼żnosnika EU jer je njegov video zapis pokazao previ┼íe nasmijanih rasplesnih bijelih kr┼í─çana, ka┼że gradona─Źelnik tog grada.

Szekesfehervar, deveti grad po veli─Źini grad u Ma─Ĺarskoj, prijavio se na natjecanje i snimio kratki video u sklopu svoje prijave na natjecanje za “Europski grad kulture” za 2023. godinu., tj. europsku prijestolnicu kulture. Natjecanje je osmi┼íljeno kako bi ÔÇ×proslavilo kulturna obilje┼żja Europljana.ÔÇŁ

Uz narodne plesa─Źa, mlade parove, majke, djece i ─Źak i dvojice starijih gospoda koji su igrali ┼íah u parku, video je odbijen. Panel EU-a “nezavisnih stru─Źnjaka sa podru─Źja kulture” smatrao je da ima previ┼íe sretnih bijelaca i nema dovoljno migranata, tvrdi gradona─Źelnik Dr. Andr├ís Cser-Palkovics.

Govore─çi na tiskovnoj konferenciji nakon odluke EU vije─ça, Cser-Palkovics je rekao da ulazak njegova grada nikada nije dobio po┼íten tretman i da je odluka panela bila ─Źisto politi─Źka.

Prema Cser-Palkovicsu, jedan ─Źlan ┼żirija “stru─Źnjaka”, kojeg je identificirao kao belgijskog politi─Źara, sna┼żno se protivio promotivnom videozapisu, nazvav┼íi ga “propagandnim filmom bijele kr┼í─çanske Europe” u kojoj “su svi bijeli, sretni i ple┼íu na ulicama. “

#Rekao je da je panel kritizirao film zbog izostavljanja “siroma┼ínih i migranata”, dok ima previ┼íe “kri┼żeva i crkava”.

Neopravdavaju─çi se za video sadr┼żaj, Cser-Palkovics je rekao ma─Ĺarskim medijima da “mi volimo na┼í grad sa na┼íim crkvama i na┼íim kri┼żevima. Volimo biti sigurni, mirni i gdje ljudi demokratski priznaju svoje vrijednosti” – te je dodao kako ─çe potaknuti vladinu istragu o upravljanju natjecanjem.

“┼Żelio bih se obratiti glavnoj skup┼ítini i obavijestiti sve ─Źlanove odbora o stilu i sadr┼żaju rasprave, kao i o prakti─Źnom negiranju vlastite kulture”. (RT)

Pogledajte sporni video:
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,