Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » BANKARSKI ESTABLIŠMENT DOŽIVIO NEOČEKIVANI ODARAC: Venezuela već zaradila 735 milijuna dolara na lansiranju nove kriptovalute ‘petro’ koja ima podlogu u nafti

BANKARSKI ESTABLIŠMENT DOŽIVIO NEOČEKIVANI ODARAC: Venezuela već zaradila 735 milijuna dolara na lansiranju nove kriptovalute ‘petro’ koja ima podlogu u nafti

maduro-petroUlagači su kupili oko 735 milijuna dolara vrijedne kriptovalute u Venezueli na prvi dan prodaje, izjavio je predsjednik Nicolas Maduro, koji ju je pohvalio kao sredstvo kršenja američke financijske blokade

“Danas se rodila kriptovaluta ‘petro’ koja se može usporediti sa Supermanom”, priopćio je Maduro u utorak, uspoređujući SAD sa likom iz znanstveno-fantastičnih filmova.

No, venezuelanski čelnik nije dao detalje o prvim ulagačima u ‘petro’, koji ima za razliku od drugih kriptovaluta, podlogu u naftnim rezervama, plinu, zlata i dijamantima Venezuele.

“Bolivarska Republika Venezuela jamči da će PETRO biti oblik plaćanja nacionalnih poreza, pristojbi, doprinosa i javnih usluga, uzimajući kao referencu cijenu nafte prethodnog dana u Venezueli”, kaže službena web stranica novolansirane valute, koja će biti objavljena u javnosti sljedećeg mjeseca.

Službeni ‘bijeli papir’ o ‘petrou’ naglašava da je venezuelanska vlada također “predana u promicanju uporabe petroa na domaćem tržištu i nastojanjima da potakne njegovo prihvaćanje širom svijeta”.

Venezuelanski regulator je izjavio prošlog tjedna kako planira privući početna ulaganja iz Katara, Turske i drugih bliskoistočnih zemalja, kao i iz europskih naroda i SAD-a.

Američki ministar financija je međutim upozorio kako bi takva ulaganja prekršila sankcije koje je Washington podigao protiv Venezuele, što tehnički sprečava banke i investitore SAD-a da otvoreno pribave petro.

Maduro je najavio početkom prosinca kriptovalutu “petro” kao način “inovacije prema novim oblicima međunarodnih financija za gospodarski i društveni razvoj zemlje”.

Promovirajući ‘petro’ kao prvu državnu kriptovalutu, Maduro je pojasnio kako je svrha valute “unaprijediti monetarnu suverenost zemlje”, dok je oporba pod kontrolom parlamenta prosvjedovala protiv ovog financijskog poteza, proglašavajući ga kao nezakonito izdavanje duga i još jedan pokušaj da zaobiđu zakonodavce.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , ,