Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Čudo od kanabisa liječi sve ‘staračke’ probleme! Navodne nuspojave su vrtoglavica i suhoća usta

Čudo od kanabisa liječi sve ‘staračke’ probleme! Navodne nuspojave su vrtoglavica i suhoća usta

berac-marihuanaSpasonosni lijek mogao bi zamijeniti veliku količinu lijekova koje koriste građani treće životne dobi

U posljednje vrijeme sve više i više pacijenata upotrebljava medicinski kanabis, i to posebno starija populacija.

I čini se kako im godi. Naime, posljednje istraživanje iz Izraela, pokazuje kako pacijenti iznad 65 godina profitiraju od liječenja s kanabisom.

Istraživanje objavljeno u European Journal of Internal Medicine kaže kako je “terapeutska upotreba kanabisa među starijom populacijom efikasna”.

Također se naglašava kako bi “upotreba kanabisa mogla smanjiti upotrebu ostalih lijekova, uključujući i raznih opijata”.

Istraživanje je proveo tim iz Izraela, zemlje koja prednjači u istraživanju upotrebe kanabisa, na čelu s dr. Raphael Mechoulamom, kojeg zovu ocem istraživanja kanabisa.

Znanstvenici su pratili 2.738 pacijenata iznad 65 godina koji su se liječili terapijom medicinskog kanabisa. Većinom im je liječenje bilo potrebno zbog bolova i zbog tumora.

Nakon šest mjeseci tretmana čak 93,7% zabilježilo je napredak u svom stanju a razina boli im se smanjila od osam na četiri (na ljestvici od jedan do deset).

Zabilježili su i neke nuspojave, većinom vrtoglavicu (9,7%) i suhoću usta (7,1%).

Nakon šest mjeseci 18,1% pacijenata prestali su koristiti ostale lijekove protiv bolova ili su ih smanjili.

Ovo je samo jedno u nizu istraživanja koja pokazuju kako postoji nada. Nada da će stariji pacijenti, koji najčešće uzimaju gotovo šaku lijekova dnevno, moći smanjiti upotrebu ostalih lijekova i koristiti samo kanabis.

I njihovo zdravstveno stanje će se popraviti. I čini se kako starijih pacijenata koji će odabrati kanabis umjesto ‘hrpe’ drugih lijekova ima sve više i više.

Primjeri tako pokazuju kako je kanabis učinkovit lijek kod mnogih bolesti koje pogađaju stariju populaciju, kao što su bolovi u mišićima, nesanica, depresija, Alzheimer i slično.
 
(express.hr)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , ,