Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » UPOZORENJE AMERIČKE KARDIOLOŠKE UDRUGE: Metode liječenja raka dojke, kao što su zračenje i kemoterapija, mogu uzrokovati zatajenje srca

UPOZORENJE AMERIČKE KARDIOLOŠKE UDRUGE: Metode liječenja raka dojke, kao što su zračenje i kemoterapija, mogu uzrokovati zatajenje srca

kemo-srcePonekad je lijek gori od bolesti, kaže izreka, a novo upozorenje Američke krdiološke udruge rasvjetljuje probleme s kojima se mnoge žene suočavaju pri vaganju tretmana liječenja raka i njihovih nuspojava

Prema udruzi, neke od najpopularnijih terapija protiv raka dojke mogu značajno oštetiti srce.

Oni su izjavili da problemi poput zatajenja srca, problema s klijetkama i nenormalni srčani ritmovi, su najčešće nuspojave vezane uz srce kroz terapije liječenja raka. Ti se problemi možda neće pojaviti odmah nakon što liječenje završi, već može proći dosta vremena.

Tretmani koji su identificirani kao najveći rizici za zdravlje srca uključuju kemoterapiju, ciljanu terapiju i zračenje. Preživjeli pacijenti raka dojke imaju posebno povećanu opasnost od kardiovaskularnih bolesti uključujući one koji su bili izloženi zračenju i kemoterapiji koji oštećuju srce i oni koji imaju sjedilački način života koji uzrokuje debljanje tijekom liječenja.

Oni pacijenti sa predodređenim rizikom za bolesti srca, uključujući neprovjereni ili nekontrolirani visoki kolesterol ili visoki krvni tlak tijekom njihovog liječenja, također imaju veći rizik.

Više od 48 milijuna američkih žena ima problema sa kardiovaskularnim bolestima, a više od četiri milijuna trenutno živi sa rakom dojke. Kako je vodeći uzrok smrti kod američkih žena kardiovaskularne bolesti, stručnjaci sada pozivaju pacijente i liječnike da ozbiljno razmotre nuspojave liječenja raka na kardiovaskularni sustav.

Primjerice, lijek za liječenje imunoterapije Herceptin povećava rizik od zatajenja srca, dok terapija zračenjem može blokirati ili suziti arterije. Osam tretmana kemoterapijskim lijekom doxorubicinom može povećati rizik od zatajenja srca kod žena za pet posto, a 14 doza ga može povećati za nevjerojatnih 48 posto.

Također je poznato da su ostali lijekovi protiv raka stežu mišiće arterija i uzrokuju abnormalne srčane ritmove, povećavajući tako rizik od srčanog udara.

Preživjeli pacijenti od raka dojke koji su stariji od 65 godina imaju veću vjerojatnost da će umrijeti od zatajenja srca i drugih kardiovaskularnih problema nego od raka dojke, pa je to ono što zaslužuje vrlo pažljivu pozornost prilikom odabira načina liječenja.

Također je vrijedno napomenuti da ova dva uvjeta imaju zajednički faktor rizika, poput pušenja, obiteljske povijesti bolesti, siromašne prehrane i dobi. Štoviše, hormonska nadomjesna terapija je faktor rizika za bolesti srca, kao i raka dojke.

#Promjene načina života mogu smanjiti rizike

Baš kao što obje bolesti imaju slične čimbenike rizika, moguće je i da neke promjene načina života mogu smanjiti vaše šanse od oboljevanja.

Govoreći za Associated Press, Dr. Laxmi Mehta iz državne bolnice Ohio State Hospital rekla je: “Još važnije je da sagledamo mnoge stvari koje poboljšavaju zdravlje srca (zdrava prehrana, zdrava tjelesna težina, vježbanje, i ne pušenje) također mogu smanjiti rizik od raka dojke kod žena.”

Američka krdiološka udruga preporučuje da se svatko sa ili bez karcinoma dojke pridržava svoje Životne liste 7, popisa ponašanja koja mogu održati zdravlje i smanjiti rizik od raka dojke.

Namijenjene su promjenama koje svatko može napraviti bez prevelikog trošenja novca. Jednostavno, 7 stvari uključuju fizičku aktivnost na regularnoj osnovi, jedenje zdrave hrane, dostizanje i održavanje zdrave težine, održavanje zdravog krvnog tlaka, održavanje zdrave razine šećera u krvi, izbjegavanje duhana i održavanje kolesterola na zdravoj razini.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,