Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Rusija bi mogla SAD-u prodavati sustave S-400 ako se Amerikanci osjete nesigurnima

Rusija bi mogla SAD-u prodavati sustave S-400 ako se Amerikanci osjete nesigurnima

s400-cestaŠef ruske strateške korporacije za obrambenu industriju Rostec kaže kako je Moskva spremna prodati sustave protuzračne obrane S-400 svakom narodu koji se osjeća nesigurnim i želi osigurati svoj zračni prostor, uključujući i SAD ako to želi

Neposredno prije kraja godine, Moskva je pristala opskrbiti​Ankaru sa raketama zemlja-zrak S-400, čime je Turska prva država članica NATO-a koja će integrirati rusku tehnologiju u Sjevernoatlantsku obrambenu strukturu nakon što se isporuči sustav u vrijednosti 2,5 milijarde dolara.

U srijedu je Sergej Chemezov, šef ruskog državnog konglomerata Rostec, produljio ponudu za prodaju sustava S-400 Triumf, ili SA-21 Growler, kako je poznato od strane NATO-a, Pentagonu.

“S-400 nije napadački sustav, to je obrambeni sustav. Možemo ga prodati Amerikancima ako žele”, rekao je Chemizov za Wall Street Journal (WSJ) na pitanje o strateškom razmišljanju koje stoji iza prodaje S-400 Turskoj.

S-400, koji je razvio ruski ured Almaz Central Design Bureau, služi ruskim oružanim snagama od 2007. godine. Pokretni raketni sustav zemlja-zrak, može srušiti ciljeve u radijusu od 40 do 400 km. Postavljanje baterije sustava S-400 u Siriji je poslužilo kao jedan od stupova uspješne ruske obrane protiv Islamske države (IS, prije ISIS / ISIL).

Dok razvojni ured Almaz sada razvija sustav S-500, inozemne narudžbe za kupnju sustava S-400 su mnogostruko porasle. Osim Kine i Turske koji čekaju isporuke, Indija, Katar i Saudijska Arabija trenutno pregovaraju o kupnji ruskog vojnog hardvera.

Rastuća potražnja može se pripisati visokoj pouzdanosti i dugoj povijesti obitelji S sustava proturaketne obrane. S-200, kojeg je dizajnirao Almaz u 1960-ima, danas služi mnogim narodima. U subotu je navodno upotrebljena sirijska S-200 Vega srednje-visinska raketa zemlja-zrak za presretanje izraelskog F-16.


“Dok je politička situacija u svijetu napeta, svaka zemlja nastoji osigurati svoju sigurnost i, naravno, osigurati sigurnost svog zračnog prostora. Zato je potražnja za sustavima proturaketne obrane vrlo velika” – izjavio je Chemezov za WSJ u intervjuu objavljenom u subotu.

“Mnoge zemlje žele kupiti takve sustave i imamo mnogo narudžbi. Ne govorim da se ne natječemo sa Amerikancima – naravno da to radimo. Ali prema mojim informacijama, naš sustav je bolji.”

Izravni konkurent S-400 je američki raketni sustav zemlja-zrak Patriot. No, ruski sustav može otkriti ciljeve u zraku u rasponu od 600 km, i pogoditi ih u radijusu od 400 km, dok je za Patriot sustav radijus od 180 km i 130 km.

Brzina sustava je još jedan ključni čimbenik. S-400 može pogoditi cilj pri brzini do 17.280 km/sat, dok Patriot može putovati brzinom od samo 7.920 km/sat. Nadalje, iako oba sustava imaju slične brzine reakcije kraće od 10 sekundi, S-400 je brži za implementaciju, od transporta do borbenog načina rada za oko pet minuta, dok kod sustava Patriot to traje 25 minuta.

Imajući to na umu, Chemezov je pomalo ironično ponudio SAD-u rusku inženjersku tehniku za zaštitu svojeg neba. “Stvarno nema problema sa strateškog gledišta. I ne vidim nikakve probleme za Rusiju s gledišta sigurnosti” – istaknuo je.

“Naprotiv, ako je zemlja sposobna osigurati sigurnost svog zračnog prostora, osjećat će se sigurnom”, kazao je Chemezov. “A oni koji možda imaju namjeru napasti tu zemlju, dvaput će razmišljati.”
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,