Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » IRANSKI ZAPOVJEDNIK: ‘Mogli bismo uništiti sve američke baze u regiji i stvoriti pakao cionističkom režimu’

IRANSKI ZAPOVJEDNIK: ‘Mogli bismo uništiti sve američke baze u regiji i stvoriti pakao cionističkom režimu’

iranska-vojskaTeheran je odbacio tvrdnje Tel Aviva u svezi iranskoj protuzračnoj obrani i izraelskom vojnom zrakoplovu i prozvao ih „smiješnima”

Iranski zapovjednik je također upozorio da bi Iran mogao napraviti „pakao cionističkom režimu” ​i uništiti sve američke baze u tom području.

„Tvrdnja o letu iranskog drona i sudjelovanju Irana u rušenju cionističkog lovca je toliko smiješna da ne zaslužuje komentar”, rekao je iranski glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Bahram Qassemi.

On je dodao da iranski dužnosnici djeluju u Siriji samo kao savjetnici i to „na zahtjev … legitimne i zakonite vlasti u Siriji.”

Štoviše, sve „agresivne akcije” od strane Tel Aviva će izazvati ozbiljan odgovor. To je zato što je Iran u stanju stvoriti „pakao cionistima”, rekao je brigadni general Hossein Salami, zamjenik šefa iranske elitne Revolucionarnog gardijskog korpusa.

Qassemi je dodao da je Sirija suverena država i njezina vlada i oružane snage, imaju „legitimno pravo braniti svoj teritorijalni integritet i suzbiti bilo kakvu vanjsku agresiju.”

U ranim jutarnjim satima u subotu, izraelske obrambene snage (IDF) su tvrdile da su presrele iranski dron, koji prešao sa teritorija Sirije na Izrael. U odgovoru na to Izrael je proveo zračne napade na iranske pozicije u Siriji.

Izraelska vojska je kasnije rekla da je jedan izraelski F-16 srušen se zbog „masovne sirijske protuzračne vatre.”

Pilot je izbačen iz zrakoplova i preživio je incident. Kao odgovor na pad zrakoplova, IDF je rekla da je napala 12 iranskih i sirijskih ciljeve u Siriji, uključujući i baterije protuzračne obrane. Damask je osudio izraelske akcije kao „agresiju”.

Dotakavši se američke politike prema Iranu i sankcijama nametnutih prema Islamskoj republici, Salami je rekao da je Iran i dalje snažan protiv svih očekivanja i može potencijalno uništiti „sve američke vojne baze u regiji uz pomoć napada iz unutrašnjosti zemlje.”

Napetost između Izraela i Irana se brzo rasplamsala nakon subotnjeg incidenta. IDF je upozorio Siriju i Iran zbog „kršenja” njihovog suvereniteta rekavši da će obje zemlje platiti visoku cijenu, ako se budu opirali ovim upozorenjima. On je također rekao da se Teheran i Damask „igraju s vatrom”.

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,