Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » SAD NE ŽELI IZAĆI IZ SIRIJE: Amerikanci izveli dosad najžešći napad na Assadovu ‘prorežimsku’ državnu Sirijsku vojsku

SAD NE ŽELI IZAĆI IZ SIRIJE: Amerikanci izveli dosad najžešći napad na Assadovu ‘prorežimsku’ državnu Sirijsku vojsku

sirija-sadOvo su ratni zločini i zločini protiv čovječnosti, navode u glavnom gradu Sirije

Sjedinjene Američke Države izvijestile su kako su ubile više od stotinu boraca odanih režimu sirijskog predsjednika Bašara al Asada kao odgovor na napad na vojnu bazu na području Sirije koju kontrolira službeni Washington, što je dosad najozbiljniji sukob između saveznika predvođenih Washingtonom i vladinih snaga u Siriji.

Vladine snage sukobile su se s Amerikancima i ljudima iz njihove koalicije u istočnoj pokrajini Deir ez-Zor, u dolini rijeke Eufrat, što je bio prvi takav veliki sukob na sirijskom tlu.

Pripadnik koalicijskih snaga koje se ondje primarno bore protiv Islamske države, dok su dosad koliko-toliko izbjegavali sukobe s Asadom, za Reuters je kazao da su odbili koordinirani napad prorežimskih snaga na bazu i kako je pritom stradalo na desetke protivnika.

Kazao je i kako nitko od američkih vojnika nije poginuo niti je ranjen u napadu koji je izvršilo oko 500 boraca, no da je ranjen jedan Sirijac koji se borio na strani koalicije.

Prema priopćenju Pentagona, među mrtvima na Asadovoj strani ima i ‘ruskih plaćenika’. Bude li ta informacija potvrđena, bit će to prvi put da su ruski državljani ubijeni u Siriji u izravnom sukobu s američkim snagama. U Moskvi zasad demantiraju američku tvrdnju, navodeći da u Deir ez-Zoru nemaju svojih ljudi, ali da su čuli da je 25 Asadovih vojnika ranjeno.

Prema informacijama BBC-a, Amerikanci su sa saveznicima na Asadove snage udarili blizu naftnih polja koje su do rujna prošle godine držali džihadisti ISIS-a, a tada su ih preoteli pripadnici tzv. umjerene opozicije koju podržava SAD.

Riječ je o području koje je bilo ključno za ekonomski opstanaka sada već propalog kalifata, a činjenica da je baš tu došlo do američkog napada poslužila je službenoj Moskvi da Washington optuži da sve radi iz ekonomskih, a ne samoobrambenih motiva.

Službeni Damask uputio je prosvjedno pismo Ujedinjenim narodima zahtijevajući međunarodnu osudu američke akcije koju naziva terorističkom, a njezine posljedice masakrom.

- Ovo su ratni zločini i zločini protiv čovječnosti, navode u Damasku.

Borbe i u okolici Damaska

Vijest o ovom sukobu na istoku Sirije došla je usred još jednog krvavog dana na zapadu države što je bio jasan znak da je gotovo s dosadašnjim prekidom vatre. Sirijske snage napale su granatama i bombama istočnu Ghoutu u blizini Damaska treći dan otkako su započele nemilosrdnu ofenzivu, pri čemu je samo u četvrtak poginula 21 osoba, piše britanski Guardian.

- Novi masakr događa se u istočnoj Ghouti kao i novi zločini protiv čovječnosti – izvijestio je Raed Srewel, novinar iz Doume.

- Avioni čitavo vrijeme nadlijeću Ghoutu, bombardiraju trgovine i domove, ima mučenih i ranjenih, a Bog nam je jedina utjeha.

- Ne postoji sigurno mjesto u Ghouti. Situacija se može opisati izrekom: s obzirom na broj mrtvih, grobova je premalo.

Nasilje je eskaliralo nekoliko dana nakon neuspjele mirovne konferencije u Sočiju koju je organizirala Rusija, a koja je glavni vjetar u leđa Asadovom režimu. Nakon razgovora, prorežimske i njima lojalne snage pokrenule su operaciju u Ghouti i Idilibu, dva najveća uporišta opozicije.

Inače, borbe u Idilibu dosad su raselile najmanje 300.000 civila prema sjeveru i turskoj granici.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(jutarnji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,