Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » NADZOR DRŽAVE JE POSTAO SVEPRISUTAN: Kineski policajci dobili ‘pametne naočale’ za prepoznavanje lica

NADZOR DRŽAVE JE POSTAO SVEPRISUTAN: Kineski policajci dobili ‘pametne naočale’ za prepoznavanje lica

kina-naocaleDovoljna je jedna desetinka sekunde za uhvatiti bjegunca na prekrcanom kolodvoru

Kineska policija razvila je novi alat u svom arsenalu za nadzor, sunčane naočale s ugrađenim prepoznavanjem lica.

The Verge prenosi lokalne medije prema kojima je policija ovakve naočale isprobala na željezničkim postajama u multimilijunskom gradu Zhengzhouu gdje će se naveliko koristiti za skeniranje putnika tijekom skorih putovanja za praznik Lunarne godine.

To je razdoblje ekstremno masovnih prazničnih putovanja, koje se često opisuje kao najveća migracija ljudi na planetu. Policija je izvijestila da je pomoću ovih naočala već uspjela uhvatiti sedmero osumnjičenih bjegunaca za ozbiljna kaznena djela, te još 26 putnika koji su putovali pod lažnim identitetima.

Ove naočale proizvela je, prema pisanju Wall Street Journala, tvrtka LLVision Technology Co. iz Pekinga. Direktor tvrtke Wu Fei otkrio je da je pri razvoju ovih naočala LLVision usko surađivao s policijom kako bi razvio tehnologiju koja odgovara njihovim potrebama.

Posljednjih godina Kina ulaže ogromne novce u razvoj niza naprednih tehnologija za praćenje i nadzor, te ih digitalno povezuje diljem gradova u toj zemlji.

Prema jednoj procjeni, do 2020. u Kini će biti postavljeno više od 600 milijuna takvih uređaja, a nove tehnološke tvrtke ih nastoje unaprijediti sposobnostima poput prepoznavanja načina hoda. Do sada je problem s CCTV kamerama bio to što slika nije bila dovoljno jasna za prepoznavanje lica ili bi nadzirana osoba u trenutku identifikacije već otišla.

Najnovije naočale taj problem rješavaju jer pomoću njih policajci mogu provjeriti sumnjivu osobu bilo gdje i reagirati odmah. “Proizvodnjom naočala u koje je ugrađena umjetna inteligencija, imate trenutnu i pouzdanu povratnu informaciju.

Možete na licu mjesta odlučiti o svom sljedećem postupku”, kazao je Wu. Sunčane naočale kontroliraju se preko mrežno spojene mobilne jedinice i svaki komad košta 3999 yuana, odnosno 636 dolara. Sustav za prepoznavanje lica nije uključen u cijenu.

LLVision navodi da je njihov sustav u stanju prepoznati osobu iz baze podataka 10.000 sumnjivaca u roku od jedne desetinke sekunde.

Pritom upozorava da na pouzdanost prepoznavanja u stvarnim uvjetima na terenu može varirati uslijed utjecaja iz okoliša. Kao i kod svih novih sustava nadzora, ovaj uređaj brine aktiviste koji se zalažu za očuvanje privatnosti.

Oni smatraju da se ovakve tehnologije razvijaju bez prethodnog sagledavanja širih posljedica, te da političke vlasti na ovaj način dobivaju bitno veće moći nego ranije.

To je posebno slučaj u Kini gdje je zakonodavstvo takvo da vladine ustanove građane mogu nadgledati s potpunom slobodom.

William Nee, kineski itražitelj pri Amnesty Internationalu, ovako je to objasnio za WSJ: “Mogućnost da policajci raspolažu tehnologijom raspoznavanja lica preko naočala, može dovesti do toga da u Kini nadzor države postane još i više sveprisutan nego ranije.”
 
(express.hr)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,