Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » NASA UPOZORAVA: Zemljini polovi će se uskoro preokrenuti, a čovječanstvo će biti izloženo smrtonosnoj radijaciji i pomračinama

NASA UPOZORAVA: Zemljini polovi će se uskoro preokrenuti, a čovječanstvo će biti izloženo smrtonosnoj radijaciji i pomračinama

nasa-poloviNASA je upozorila da će se uskoro Zemljini Sjeverni i Južni magnetni polovi preokrenuti, što će uzrokovati pomračenja i smrtonosne razine radijacije koje će pomesti čitav planet

Povijesno gledano, polovi zamijene mjesta svakih 200.000 do 300.000 godina. Prošlo je 780.000 godina od zadnje promjene polova – što znači da ovaj proces već naveliko kasni. Prema znanstvenicima u NASA-i, planeta pokazuje znakove da je taj pomak polova neizbježan, piše Yahoo.

Magnetsko polje našeg planeta nas štiti od smrtonosnih razina radijacije do fenomena poput sunčevih zraka. Opasne čestice nas nikada ne pogađaju izravno jer pri ulasku u Zemljinu atmosferu magnetsko polje ih odbija i prisiljava ih da skreću, kako kaže NASA.

Slabljenje tog polja, koje se događa kada polovi mijenjaju položaj, je zabrinjavajuće i može nas ostaviti bez dovoljne zaštite.

Zemljin Sjeverni magnetski pol je mijenjao položaj u intervalima od 10 godina od 1970. do 2020. godine.

Zemljino magnetskog polja se proteže van planeta, a stvaraju ga električne struje metala u njezinoj srži. Silnice između polova stvaraju nevidljive linije koje se spajaju suprotnim polovima planeta.

Stručnjak za kozmičko zračenje Daniel Baker, direktor Laboratorija atmosferske i svemirske fizike na Sveučilištu Colorado, vjeruje da će se sljedeći preokret polova vjerojatno imati za posljedicu da će neki djelovi planeta postati nepogodni za život.

To razaranja može doći kroz nekoliko načina. Kombinacijom jakih svemirskih čestica, kao nefiltrirane sunčeve zrake, kozmičke zrake i ultraljubičaste B zrake (na što vas upozorava vaša krema za sunčanje) će se probiti kroz naš oslabljeni ozonski sloj i dovesti nam doba dinosaura.

Naša infrastruktura neće dugo izdržati. Jednom kada se radijacija probije, slijedit će još više problema za čovječanstvo, uzrokujući kaskadna masovna pomračenja, među ostalim katastrofama.

Budući da nismo ipak dosegli tu točku, znanstvenici pomoću slike sa satelita prate kretanja magnetskog polja. Od 2014. godine, trio satelita iz Europske svemirska agencija proučava promjena u Zemljinoj jezgri, gdje je magnetsko polje.

Njihova opažanja otkrivaju da se i rastaljeno željezo i nikal crpe iz Zemljine jezgre. Takva nemirna aktivnosti može ukazivati da se magnetsko polje priprema za preokret. Zaštitne mjere mogu uključivati izgradnju više satelita za obranu od zračenja, u skladu sa International Business Times.

Nisu sve povijesne promjene polova Zemlje bile tako uspješne. Polovi su zadnji put imali neuspjeli pokušaj preokreta prije oko 40.000 godina. A znanstvenici još uvijek nisu otkrili povezanost između uzroka i učinka obrata polova i masovnog izumiranja.

No, to ne znači da ne postoji povezanost. Mi možda ne znamo kada će polovi konačno završiti zakašnjeli preokret, ali barem imamo prednost da se za to i pripremimo, kaže NASA.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,