Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » ‘Od naroda, za narod’: Kim Dotcom pokreće alternativni internet pod nazivom ‘Meganet’

‘Od naroda, za narod’: Kim Dotcom pokreće alternativni internet pod nazivom ‘Meganet’

kim-dotcomKim Dotcom koji je tražen u SAD-u zbog navodnog ilegalnog dijeljenja datoteka, obećao je da će izgraditi alternativni internet u borbi protiv nadgledanja i za slobodni internet

Spoznaja da vladine agencije koriste internet da bi špijunirali građane, zajedno sa visoko-profilnim hakerskim napadima, je donijelo pitanje privatnosti na internetu u prvi plan.

Osnivač web stranice Megaupload Kim Dotcom tvrdi da će pomoći olakšati nesmetanu uporabu interneta, daleko od znatiželjnih očiju, kroz MegaNet, koji će raditi bez IP adresa. Njemački poduzetnik se trenutno bori protiv izručenja u SAD iz Novog Zelanda zbog navodnog kršenja autorskih prava.

Dotcom, koji vjeruje da će internet uskoro biti oslobođen nadgledanja ima novu ideju o stvaranju novog interneta koji će biti „neuništiv, nekontroliran i šifriran”.

„Sadašnji korporativni internet će biti zamijenjen boljim Internetom, koji će raditi na nekoliko stotina milijuna mobilnih uređaja”, rekao je Dotcom. „On će raditi od naroda, za narod. Slom neutralnosti interneta će samo ubrzati usvajanje nove mreže.”

Razvoj će osigurati internetsku slobodu koja će postati stvarnost, dodao je. „Ja radim na tome već dugo vremena. Mobilne mreže i uređaji će biti spremni za novi internet u roku od četiri do pet godina.”

Sve ovo dolazi nakon što je američka Savezna komisija za komunikacije (FCC) izjavila da želi “ubiti” neutralnost interneta sljedećeg mjeseca.

U 2015. godini, ista agencija je donijela „otvoreni internetski zakon” kojim će se zabranjivati tvrtkama i ograničiti “ilegalno” korištenje interneta ili platiti korištenje internetskih usluga koje nisu u skladu sa slobodnim korištenjem interneta.

Nova pozicija prema internetu je stvorena da vrati sloboda na internetu, ali kritičari tvrde da će uvođenjem ovakvih zakona omogućiti davateljima internetskih usluga (internet provajderima) znatno veću kontrolu nad onim što ljudi mogu i ne mogu vidjeti na internetu. Predsjednik FCC-a Ajit Pai vjeruje će ukidanje neutralnosti interneta olakšati veća ulaganja i inovacije.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,