Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Angela Merkel: Novi svjetski poredak je ‘u opasnosti’ zbog Trumpa

Angela Merkel: Novi svjetski poredak je ‘u opasnosti’ zbog Trumpa

davos-merkelNjemačka kancelarka Angela Merkel je priznala da je Novi svjetski poredak je „pod prijetnjom” zbog rasta popularnosti Donald Trump i drugih populističkih vođa

Govoreći na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, njemačka premijerka je izjavila da je rast protekcionizma i odbacivanje globalizma trenutno rastući problem širom Europe i SAD-a.

„Iskreno govoreći, zemlja koju imam čast predstavljati i gdje sam ja kancelarka – ima poteškoće. A polarizacija je nešto što vidimo u našoj zemlji, i nešto što nismo imali desetljećima„ – rekla je Merkel.

Ona pripisuje povećanje populizma i polarizacije krizi u eurozoni i migracijskoj krizi u Europi u posljednjih nekoliko godina, nakon priliva izbjeglica, ali je dodala kako se Njemačka neće maknuti sa svjetske pozornice.

„Njemačka želi biti zemlja koja daje svoj doprinos u rješavanju problema u svijetu u budućnosti, i smatramo da ako se isključimo i izoliramo, nećemo imati dobru budućnost. Protekcionizam nije pravi odgovor„ – rekla je.

Merkel nije bila jedini državni vođa u Davosu koji su kritizirali protekcionistički i izolacionistički stav prema svjetskim problemima.

Takvi komentari koji su se pojavili su bili usmjereni i prema predsjedniku Donald Trumpu koji je usvojio retoriku i stav „Amerika prva” u svojim stranim i ekonomskim politikama.

„Nismo naučili lekcije iz povijesti”

Nasuprot tome, Merkel je rekla da rješenje svjetskih problema vidi u multilateralnim rješenjima umjesto „jednostranog i protekcionističkog” djelovanja.

Na početku svog obraćanja Merkel je pozvala na oba svjetska rata u 20. stoljeću, rekavši da su „politički akteri bili uključeni gotovo spavajući u groznu situaciju.” Također je rekla da postoji opasnost da svijet nije naučio lekcije iz povijesti.

Rekla je da je temelj Ujedinjenih naroda (UN) multilateralno i kooperativno rješenje koje je rođeno iza Drugog svjetskog rata, dodajući da je multilateralni odgovor pomogao u rješavanju globalne financijske krize 2008-2009.
 


 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,