Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC, UPOZORENJE HRANA ! » SLUŠALI SU SAD: Norveška nije uspijela pronaći nove kupce za svoju ribu nakon gubitka ruskog tržišta

SLUŠALI SU SAD: Norveška nije uspijela pronaći nove kupce za svoju ribu nakon gubitka ruskog tržišta

norveska-ribarnicaOslo gubi milijarde dolara nakon što je Rusija zatvorila svoje tržište za norvešku ribu u odgovoru na sankcije Zapada

Norveška mora ubrzo pronaći alternativne kupce.

„Nakon zahlađenja odnosa između Rusije i Norveške u 2014. godini, Norvežani su se morali prilagoditi novoj situaciji„ – rekao je ruski veleposlanik u Norveškoj Teimuraz Ramishvili.

„S ekonomskog gledišta, Norveška je izgubila milijarde dolara u trgovini ribom sa Rusijom. Bilo je pokušaja iz Osla za pronalaženjem novih tržišta, a velike nade su povezane s Kinom, ali rusko tržište još nije do sada zamijenjeno.”

U ranijem razvoju događaja, norveški ministar ribarstva Per Sandberg jer rekao za RIA Novosti da Norveška ne želi vratiti norveškog lososa na rusko tržište u bliskoj budućnosti. On je rekao da Norveška sada prodaje ribu zemljama poput Kine, Japana i Vijetnama.

Rusija je zabranila uvoz i izbrisala 10 posto tržišta lososa u Norveškoj, rekao je Marius Gaard, analitičar u banci Swedbank, za Bloomberg prošle godine.

Kinesko tržište je bilo zatvoreno za norveške ribe sedam godina nakon što je 2010. godine Nobelova nagrada za mir dodijeljena kineskom disidentu Liu Xiaobo.

Odnosi su obnovljeni u siječnju 2017. kada je Kina rela da je Norveška „duboko odrazila razloge bilateralnog međusobno povjerenja koje nije više narušeno.”

Ministar ribarstva Sandberg je rekao tada da se Norveška „zalaže za ljudska prava u mnogim drugim okolnostima”, i dodao: „Ovaj put je riba bitnija!” Norveška gubi do 1,3 milijarde dolara zbog preuzmjeravanja izvoza u Kinu.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC, UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , ,