Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PRIPREMITE SE: Vrlo rijedak prizor! Na nebu će se 31. sijeÄnja pojaviti plavi krvavi Mjesec

PRIPREMITE SE: Vrlo rijedak prizor! Na nebu će se 31. sijeÄnja pojaviti plavi krvavi Mjesec

plavi-mjesecUskoro bi se na nebu po drugi put u jednom kalendarskom mjesecu trebao pojaviti puni Mjesec, i to posebno blizu Zemlji. Kako bi stvar bila joÅ¡ zanimljivija, istovremeno će se dogaÄ‘ati i pomrÄina Mjeseca

Vjerojatno ste Äuli za supermjesece i krvave mjesece, a možda i plave mjesece, a 31. sijeÄnja moći ćete uživati u sva tri odjednom, piÅ¡e Fox News.

Rijetka kombinacija

Supermjesec je pojava kada je puni Mjesec bliže Zemlji i sjajniji nego Å¡to je to uobiÄajeno. Krvavi Mjesec naziv je za fenomen kada Mjesec postane crvenkaste boje dok prolazi kroz Zemljinu sjenu tijekom lunarne eklipse.

Plavi Mjesec pak nema veze s bojom, već oznaÄava kada se u jednom kalendarskom mjesecu po drugi put pojavi puni Mjesec. Posljednji krvavi Mjesec dogodio se prije gotovo dvije godine, dok je posljednji plavi Mjesec bio vidljiv u Europi joÅ¡ 1. prosinca 1982.

Za razliku od pomrÄine Sunca, kada promatraÄi Äesto moraju prijeći dalek put ako žele u potpunosti uživati u prizoru, pomrÄinu Mjeseca možete promatrati s vlastiotog prozora.

Prolaz Mjeseca kroz Zemljinu sjenu jednako je vidljiv sa svih mjesta unutar određene polutke gdje je Mjesec iznad lokalnog obzora.

PoÄetak MjeseÄeve pomÄine poÄinje simultano za svakog gledatelja, te isto tako i zavrÅ¡ava, Å¡to je joÅ¡ jedna razlika u odnosu na pomrÄinu Sunca, piÅ¡e Space.

MjeseÄevu se pomÄinu može bez problema promatrati golim okom, ali pomaže imati dalekozor, dok je preporuÄljivo koristiti i maleni teleskop. Sama pomrÄina trajati će oko sat i 45 minuta.

Znanstvene koristi od promatranja

Za mnoge meÄ‘u nama pomrÄina Mjeseca predstavlja prirodan spektakl, ali brojna pažljiva promatranja temelje se na znanstvenom interesu.

Na primjer, možemo pokuÅ¡ati dobiti dobru indikaciju veliÄine Zemljine sjene mjereći vrijeme od kada po prvi put dotakne mjeseÄev disk pa do kada se i posljednji dio sjene makne s diska.

Druga metoda je mjerenje vremena kada odreÄ‘eni krateri zavrÅ¡e pod Zemljinom sjenom. Koristeći standardni popis mjeseÄevih kratera, može se pažljivo izmjeriti toÄno vrijeme kada neki krater uÄ‘e pod, te napusti sjenu. Dobiveni se podaci mogu koristiti da bi se procijenilo povećanje zemljine atmosfere zbog praÅ¡ine i vulkanskog pepela u zraku.

Nažalost, Hrvatska će ovaj put biti na samom rubu zone vidljivosti ovog krvavog plavog supermjeseca, koji će se možda eventualno vidjeti u istoÄnom dijelu Slavonije.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(net.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,