Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » NOVO DOBA RATOVANJA: Kako je Amerika u samo 9 dana pružila podršku sirijskim Kurdima, a sada podupire Tursku protiv njih

NOVO DOBA RATOVANJA: Kako je Amerika u samo 9 dana pružila podršku sirijskim Kurdima, a sada podupire Tursku protiv njih

turska-kurdi-tenkAmerički državni tajnik Rex Tillerson nije ispunio svoj plan dok se Washingtonu očajnički bori kako bi izbjegao isključivanje vlastitih saveznika u Siriji – nakon krize koju je pomogao izazvati prije samo nekoliko dana

Za sve radnje koje američki dužnosnici sada rade, kronologija preokreta ratovanja od Afrina do Ankare je zapanjujuće jednostavna:

13. siječnja

SAD najavljuje 30.000 vojnika Graničnih kurdskih sigurnosnih snaga (BSF) da bi spriječio “preporod” Islamske države.

15. siječnja

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proziva BSF „vojskom terora” i obećava da će ju „zadaviti prije nego što se rodi”, rekavši da će neposredno napasti sjeverozapadnu enklavu Afrin.

Ankara kaže kako ju SAD nije ga savjetovao u svezi BSF-a, i insistirala je da Washington prekine svoje veze sa kurdskim Jedinicama narodne zaštite (YPG), koje Turska smatra separatističkim teroristima.

17. siječnja

Tillerson je izjavio za medije: „Ta cijela situacija je bila pogrešno prikazana, pogrešno opisana. Mi ne stvaramo Granične sigurnosne snage (BSF).”

U međuvremenu, glasnogovornik Pentagona Adrian Rankine-Galloway je rekao da je 8.000-10.000 vojnika paravojne postrojbe YPG-a u Afrinu: „Mi ih ne smatramo kao dio naše operacije ‘Poraziti ISIS’, što je zapravo ono što smo radili tamo, i mi ih ne podržavamo. Nismo povezani s njima.”

20. siječnja

Turska napada Afrin u operaciji pod nazivom “Operacija maslinova grančica”. Turska kaže da će stvoriti 30 km duboku „sigurnosnu zonu” unutar sirijske granice, i najavljuje planove za provođenje ofenziva još dalje na istok.

21. siječnja

„Turska je saveznik NATO-a. To je jedina zemlja NATO-a sa aktivnom pobunom unutar svojih granica. I Turska ima legitimne sigurnosne probleme” – rekao je američki ministar obrane Jim Mattis. „Mi ćemo to riješiti.”

22. siječnja

Tillerson je poručio Turskoj: „Pogledajmo možemo li raditi s vama kako bi stvorili neku vrstu sigurnosne zone koja vam je potrebna.” Vrstu sigurnosne zone koja će djelovati na istom području kao i BSF? Ta ista sila koja je navodno služila za „poraz ISIS-a”? Nema nikakve logike.

Sada bi prema nekima Tillerson mogao zaslužiti i neku simpatiju. Ako se Al-Kaida pretvorila u ISIS zadnji put kada su američke snage napustile regiju, u što će ISIS pretvoriti sada?

Turska i kurdska napetost je sve veća, i nije Washington kriv što je Ankara njegov saveznik NATO-a, dok je YPG omogućio Americi motiviranu silu u borbi protiv ISIS-a. Sve u svemu, Washington sada pokušava izvući najbolje iz najlošijeg.

No, cijela epizoda je sada postala simbol nesuvisle i osuđene na propast strategije SAD-a koja se provodila u Siriji u posljednjih sedam godina.

Što SAD misli da će se dogoditi nakon njihove objave povezanosti sa BSF-om? Kao tinejdžer koji neočekivano dolazi kući s tetovažom.

Oni to nisu rekli unaprijed Ankari jer su shvarili da bi reakcija bila Erdoganov bijes – ali opet – to je došlo ipak nakon niza nevjerojatnog poricanja.

Još veći problem je da Washington podržava nove glumce koji imaju nekoliko zajedničkih ciljeva izvan njihove misije da unište Islamsku državu – što za većinu od njih više nije prioritet, a za neke nikad nije niti bio.

U stvari, vjerojatno se pitate zašto je SAD još tamo. Za Sirijce, to je njihov sukob, Turska graniči s njima, Kurdi dugo žele vlastitu državu, i Rusija je u Siriji po službenom nalogu Assada.

Američka želja da zabode svoju zastavu Kurdima ili Turskoj ili bilo kome drugome u Siriji pokazuje dio post konfliktne pozornice, ali svi ostali ili imaju veću motivaciju, ili više legitimiteta, ili oboje. ( >RT)

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,