Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Zuckerberg najavio velike promjene: Facebook će objavljivati samo ‘provjerene’ izvore vijesti! Manji nezavisni mediji će propasti

Zuckerberg najavio velike promjene: Facebook će objavljivati samo ‘provjerene’ izvore vijesti! Manji nezavisni mediji će propasti

mark-face-algoritamJeste li u zadnje vrijeme primijetili pad posjećenosti na vašoj Facebook stranici? Radi se o još jednoj novoj promijeni algoritma Facebookovog ‘News Feeda’, najgoroj u povijesti

Osjećajući pritisak Kongresa da ‘popravi’ svoju platformu društvenih mreža, vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg je posegnuo za uvođenjem sustava ocjena za „sigurne” izvore vijesti koji se pojavljuju na “feedu” korisnika.

„Ja sam pitao naše proizvodne timove da naprave način kako bi prioritet bile vijesti koje su pouzdane, informativne, i lokalne. I mi počinjemo sljedeći tjedan sa pouzdanim izvorima„ – rekao je Zuckerberg u objavi na Facebooku, prenosi RT.

„Postoji previše senzacionalizma, dezinformacija i polarizacije u današnjem svijetu. Društveni mediji omogućuju ljudima da šire informacije brže nego ikada prije, i ako konkretno ne riješimo te probleme, onda će se oni samo pojačati.

To je razlog zašto je važno da News Feed promovira kvalitetnu vijest koja pomaže izgraditi osjećaj zajedničkog razmišljanja„ – dodao je.

Uzimajući u obzir brojne mogućnosti, Zuckerberg je rekao da je „najobjektivniji” način odlučivanja koji su izvori uvjerljivi, da pita same korisnike Facebooka.

„Kao dio naše stalne kvalitativne ankete, mi ćemo sada pitati ljude da li su upoznati s izvorom vijesti, ako je tako, da li oni vjeruju tom izvoru”, objasnio je on.

„Ideja je da nekim organizacijama vijesti vjeruju samo njihovi čitatelji ili gledatelji, a drugi široko vjeruju svemu u društvu.”

Ljubitelji Facebooka će sada vidjeti puno manje vijesti u njihovom ‘feedu’ ili na njihovom zidu za vijesti, i ovisno o tome koje izvore zajednica smatra „povjerljivima”, neki korisnici bi mogli vidjeti puno manje vijesti.

Postoji zabrinutost, međutim, vezana za kvalitetu tih novinskih članaka, budući da će glas zajednice vjerojatno rezultirati postavljanjem „eho komore.”
 

 
Objava promjene koja je uslijedila u petak, će sada smanjiti broj vijesti u vašem “feedu”. Ta promjena je pokrenula val kritika među novinarima i poslovnicama velikih i malih medija.

Drugi problem je u tome što će se ljestvica čitanosti temeljiti na percepciji vjerodostojnosti koju će stvoriti spektar odgovora iz anketa, a ne stvarnog novinarstva.

Facebook, Google i Twitter su sada pod pritiskom Kongresa još od izbora 2016. godine, jer mnogo zastupnika izjavljuje da su „ruski agenti” koristili društvene mreže kako bi ometali američku demokraciju.

Tehnološki divovi jer su najavili niz mjera namijenjenih da radikalno smanje širenje onoga što bi njihovi korisnici mogu vidjeti ili čuti, u ime borbe protiv „lažnih vijesti.”

Facebookov osnivač je ranije obećao da će popraviti niz nedostataka u najvećoj svjetskoj društvenoj mreži u sklopu svojeg „osobnog izazova za 2018.”

U tom smislu, Facebookov prioritet će sada biti objave od strane obitelji i prijatelja umjesto brandova i izdavača vijesti, da bi se generirala „smislena socijalna interakcija” na platformi, umjesto puke „pasivne interakcije.”
 


 


 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,