Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » BOLJE OD LIJEKOVA: Novi dokumentarac obja┼ínjava kako su vrtlarstvo, joga i meditacija najbolji na─Źini da postignemo mentalnu superiornost

BOLJE OD LIJEKOVA: Novi dokumentarac obja┼ínjava kako su vrtlarstvo, joga i meditacija najbolji na─Źini da postignemo mentalnu superiornost

obitelj-vrtJoga, meditacija i vrtlarstvo mogu u─Źinkovito smanjiti stres i potaknuti sveukupno tjelesno zdravlje, navodi novi dokumentarac

Dokumentarac ispituje u─Źinke triju radnji bez upotrebe lijekova na 68 volontera koji imaju vrlo stresan na─Źin ┼żivota.

Tri seta skupine ljudi su pra─çene tijekom istra┼żivanja koje je trajalo osam tjedana. Znanstvenici su utvr─Ĺivali razinu stresa kod volontera tijekom trajanja studije. Volonteri su bili upu─çeni da ispune psiholo┼íke upitnike i daju uzorak sline kako bi se izmjerila njihova razina pobude kortizola (CAR).

Stru─Źnjaci su objasnili da kortizol stimulira mozak i priprema tijelo za dnevne aktivnosti. Prema znanstvenicima, ljudima se di┼że razina kortizola nakon bu─Ĺenja, mehanizam koji je poznat kao CAR.

Istra┼żiva─Źi su takoder objasnili da osobe koje pate od stresa do┼żivljavaju manje CAR-a u jutarnjim satima, ┼íto negativno utje─Źe na njihov mehanizam obrane protiv stresa i bolesti.

ÔÇ×Postoji sve vi┼íe dokaza da socijalna interakcija i kontakt sa prirodom imaju pozitivan utjecaj na na┼íe raspolo┼żenje. Studije o jogi sugeriraju da ona mo┼że pomo─çi ubla┼żiti stres smanjivanjem broja otkucaja srca i razine krvnog tlaka. A tu je i istra┼żivanje koje je istra┼żivalo svjesnost, oblik meditacije koja fokusira um na sada┼ínjost, i poma┼że vam izbje─çi ciklus negativnih misli koje uzrokuju stresÔÇŁ izjavio je dr. Michael Mosley za Daily Mail.

Nalazi su pokazali da trening meditacije i svjesnosti proizvodi najbolje rezultate u smislu kojim se ureduje ravnote┼ża kortizola, zatim na red dolazi rad u vrtu, a zatim joga. Prema istra┼żivackom timu, volonteri koji su bili podvrgnuti aktivnostima imali su porast CAR-a od 42 posto.


Druge studije dokazuju da trening svjesnosti i vrtlarstvo oslobadaju od stresa

Istra┼żivanje objavljeno po─Źetkom ove godine otkrilo je da rad u vrtu doista mo┼że potaknuti ukupne pozitivne zdravstvene rezultate. Istra┼żivacki je tim pregledao 22 studije kao dio meta-analize i utvrdili su da sudjelovanje u vrtlarskim aktivnostima mo┼że pomo─çi smanjiti simptome stresa i anksioznosti.

Osim toga, rad u vrtu vas mo┼że osloboditi vi┼íka te┼żine, ubla┼żiti stres i smanjiti promjene raspolo┼żenja, kao i pobolj┼íati kvalitetu ┼żivota.

ÔÇ×Na┼ía meta-analiza je pru┼żila sna┼żan dokaz pozitivnog u─Źinka vrtlarenja na zdravlje. Uz smanjenje tro┼íkova zdravstvene za┼ítite u svijetu, na┼íi rezultati imaju vrlo va┼żne implikacije u cjelokupnoj kvaliteti ┼żivota.

Rezultati prikazani ovdje ukazuju na to da u vrtu mo┼żete pobolj┼íati fizi─Źko, psihi─Źko i socijalno zdravlje, koji mogu, uz dugoro─Źnu primjenu ubla┼żiti i sprije─Źiti razne zdravstvene probleme sa kojima se suo─Źava dana┼ínje dru┼ítvo.

Stoga predla┼żemo da vlade i zdravstvene organizacije uzmu u obzir rad u vrtu kao korisnu zdravstvenu intervenciju i potaknu ljude da sudjeluju u redovitom radovima u vrtuÔÇ× ÔÇô objavili su znanstvenici.

Isto tako, analiza provedena od strane istra┼żiva─Źa na Sveucili┼ítu Coventry u Londonu i Sveucili┼íta Radboud u Nizozemskoj pokazala je da meditacija i joga mogu pomo─çi u smanjivanju odredene molekularne reakcije u DNK koja uzrokuju lo┼íe zdravlje i depresiju. Kao dio istra┼żivanja zdravstveni strucnjaci su preispitali 18 studija sa ukupno vi┼íe od 800 sudionika.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,