Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Izrael predstavio zakon o smrtnoj kazni za novinare i izdavače koji objavljuju ‘lažne vijesti’

Izrael predstavio zakon o smrtnoj kazni za novinare i izdavače koji objavljuju ‘lažne vijesti’

izra-policijaIzrael uvodi nove zakone kojima će se objavljivanje takozvanih „lažnih vijesti” smatrati kaznenim djelom – čak kažnjavati i smrtnom kaznom

Ministar komunikacija Ayoub Kara je potaknuo kontroverze pozivajući na pogubljenje propagatora lažnih vijesti, u govoru protiv afričkih imigranata dok upravo sada Izrael pokreće njihov plan deportacije

Surov novi zakon koji je predložen od strane Ministra komunikacija izraelske Vlade Ayoub Kara, bi mogao reportere i novinare koji kritiziraju izraelsku vladu zbog njihovog tretmana Palestinaca – strpati u zatvor ili pogubiti.

Izraelski ministar je prozvao afričke imigrante „sanitarnom smetnjom”. Ministar komunikacija Ayoub Kara je to izjavio medijima u petak tijekom događaja stranke Likud u gradu Eilat. On je rekao da azilanti koji rade u turističkim naseljima na jugu su problem za turizam.

Njegov govor je došao kao pozadina kontroverznog plana od strane izraelske vlade da se nasilno prisile afrički tražitelji azila da odu iz zemlje, piše Haaretz.

Na početku mjeseca, Uprava za stanovništvo, imigraciju i granice je objavila da je pokrenula kampanju uz pomoću koje će osloboditi Izrael od njihovih tražitelja azila, rekavši da među 35.000 imigranata koji trenutno žive u zemlji su većinom Eritrejci i Sudanci koji će morati napustiti zemlju ili će se suočiti sa zatvorskim kaznama.

„U mojem prethodnom polažaju u vladi, ja sam bio zadužen za regionalnu suradnju da bi spasio turizam u gradu Eilatu. Mi smo ovdje doveli 1500 imigranata iz grada Akaba i tako smo bez ikakvog napora deportirali ilegalne radnike koji su se infiltrirali ovdje i bili sanitarna smetnja.”

Ministar Kara je otišao tako daleko da je dao oštru izjavu u govoru, pozivajući da se mediji koji objavljuju „lažnu vijest” – osude na smrt. Njegove riječi su dobile aplauz.

Ministar komunikacija je rekao: „Svatko tko objavljuje “lažni vijesti”, zaradit će smrtnu presudu i neće više biti jebe*ih lažnih vijesti.”

Nakon reakcija na društvenim medijima nakon njegove izjave, Kara je pojasnio svoje riječi u službenom priopćenju.

„Smiješno mi je, da se ja kritiziram, jer tko god me poznaje zna koliko je za mene važna sloboda govora, koliko podržavam reforme i koliko želim transparentnost u medijima.”

Međutim, Kara je ponovio svoje riječi u svezi „lažnih vijesti” u izraelskim medijima.

„Tko objavljuje “lažne vijesti” suočava se sa smrtnom presudom, a ne ja. Moja namjera je za one ljude koji ne vide one koji stvaraju “lažne vijesti” na plakatima. A to nisam ja.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,