Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Hrvati udarna snaga NATO-a u borbi protiv ‘Ruske opasnosti’: Najbrojnija strana vojska na granici sa Rusijom

Hrvati udarna snaga NATO-a u borbi protiv ‘Ruske opasnosti’: Najbrojnija strana vojska na granici sa Rusijom

hr-vojska-natoKada je prije nekoliko mjeseci Hrvatska poslala na sjever odnosno sjeveroistok Europe čak dvije vojne postrojbe, to je više iznenadilo hrvatsku javnost nego onu u Poljskoj i Litvi

Večernji list je objavio broj vojnika pojedinih kontingenata NATO-a raspoređenih u Litvi i Poljskoj na granici sa Rusijom. Analiza sastava razmještenih oružanih snaga država NATO-a pokazuje da su, u odnosu na veličinu države i broj stanovnika, najbrojniji Hrvati

Hrvata je tako, u dvije vojne baze, jednoj u Litvi, a drugoj u Poljskoj, ukupno 258. Uz osobno naoružanje, standarde HS pištolje i VHS jurišne puške, naši su vojnici na sjever EU dovukli i 12 Patria (svaku smo platili po 3 milijuna dolara) te višecjevni bacač raketa ‘Vulkan’.

Možda broj od 258 vojnika, dočasnika i časnika ne zvuči na prvu senzacionalno, no usporedbom broja vojnika iz drugih država poslanih na rusku granicu, u odnosu na broj stanovnika, veličinu Oružanih snaga, a posebice na količinu novca koji svaka od tih država odvaja za svoju vojsku, Hrvatske oružane snage daleko su najjače i najbrojnije u toj misiji.

Tako, primjerice, Hrvatska, sa svojih nešto malo više od četiri milijuna stanovnika, 15.000 vojnika i s godišnjim vojnim proračunom od 4,4 milijarde dolara, ima u Litvi i Poljskoj tek 18 vojnika manje od Francuske.

Čiji je vojni proračun čak osam puta veći, oružane snage četiri puta brojnije, a broj stanovnika 17 puta veći. K tome, Francuzi su u misiju poslali pripadnike Legije stranaca, među kojima, uz druge strance posve sigurno ima i naših dečki.

Najbrojniji su, naravno, Amerikanci, njih čak tisuću. Dakle, ima ih čak četiri puta više od naših. Na stranu što je njihov vojni proračun gotovo 150 puta veći od našeg, ukupan broj vojnika 70 puta, a stanovnika više od 80 puta.

Brojni su i Njemci – njih 455, ima ih skoro za 200 više od naših. No, njemačka vojska po svoj prilici kod kuće manje osjeća njihovu odsutnost budući da njemačke Oružane snage broje više od 60 tisuća ‘uniformi’.

Iz Hrvatske su naši vojnici otišli ispraćeni i dvojbama o opravdanosti “prednje prisutnosti” Hrvata tik uz granicu s ruskom enklavom na Baltiku Kalinjingradom.

Oprezni bi rekli: što nam treba petljati se s Rusima. No, pobijedila je logika pripadnosti NATO-u pa je Hrvatska uputila, kao jedina država NATO-a, postrojbu i u Poljsku i u Litvu, gdje sada ukupno ima čak 258 naših vojnika.

U Poljskoj, a posebno u Litvi koja je po mnogočemu “u našem razredu”, hrvatski su vojnici dočekani uz srdačnu dobrodošlicu. Poljska jest velika zemlja s profesionalnom vojskom s više od 100.000 pripadnika, no svejedno joj je bilo jako stalo da se među raspoređenim snagama NATO-a u Poljskoj nađu i Hrvati.

Stoga je MORH neplanirano odlučio poslati našu postrojbu sa 71 vojnikom u vojni garnizon u mjestu Bemowo Piskie.

Poljaci su na oprezu kada je posrijedi opasnost od Rusije, no u Litvi se osjeća i strah u javnosti, što nije čudno s obzirom na povijest. U garnizonu u Rukli smješteno je čak 187 naših vojnika, uglavnom Tigrova, s 15-ak borbenih oklopnih Patria. Jedini su ondje s vozilima na kotačima, a Patrije ih imaju po osam, pa je svima bilo zanimljivo vidjeti kako će se naši snaći u litavskom blatu gdje je i gusjeničarima teško.
 
(vecernji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,