Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » ‘GLOBALNO ZATOPLJENJE’ U SAHARI: ‘Probudili smo se i ugledali snijeg!’

‘GLOBALNO ZATOPLJENJE’ U SAHARI: ‘Probudili smo se i ugledali snijeg!’

sahara-snijegDjeca su najviše bila vesela, sanjkajući se niz pustinjske pješčane dine i gradeći snjegoviće

Snijeg debljine 35 centimetara je napadao na području Sahare blizu centra Ain Sefra u Alžiru nakon što ih je oluja pogodila u nedjelju. Ovo je treći put u 40 godina da je snijeg pao na grad

Stanovnici su se također probudili uz snijeg u 2016. i 2017. godini. No, ovaj put, imali su oko 35 centimetra bijelog snijega.

Dok je zapravo područje grada Ain Sefra dobilo samo par centimetara snijega, pješčane dine u pustinji, koje se nalaze na rubu grada, su skroz pokrivene snijegom.

„Bili smo jako iznenađeni kada smo se opet probudili i vidjeli snijeg. On se nije topio cijeli dan u nedjelju, a počeo se tek topiti oko 17 sati„ – rekao je fotograf Karim Bouchetata.

Kada je Bouchetata rekao „opet”, on je mislio na drugu mećavu koja se dogodila ne tako davno.

U 2016., grad poznat pod imenom „Bijeg u pustinju” je doživio veliki snijeg ubrzo nakon Božića i izazvao kaos, sa putnicima koji su ostali zaglavljeni u autobusima nakon što su ceste postale skliske i ledene.

Ali djeca su se najviše veselila, sanjkajući se niz pustinjske pješčane dine i gradeći snjegoviće.

Hladna ciklona je došla dok su Europa i Sjedinjene Države upravo bile zamrznute na vrlo niskim temperaturama. Zimska oluja pod imenom Grayson je pogodila istočnu obalu SAD, te je zaledila more u Cape Codu, pa čak i poznate slapove Niagare.

„Hladni zrak se spustio na jug u Sjevernu Afriku tijekom vikenda uslijed visokog tlaka iznad Europe”, rekao je glasnogovornik Met Office-a. „Visoki tlak znači da je se hladno vrijeme proširilo južnije nego što je to uobičajeno.” Grad i općina Ain Sefra je na nadmorskoj visini oko 1100 metara iznad razine mora i okružen je planinama Atlas.
 


 
Pustinja Sahara pokriva veći dio sjeverne Afrike i prošla je kroz promjene u temperaturi i vlazi tijekom posljednjih nekoliko stotina tisuća godina.

Iako je Sahara vrlo suha danas, očekuje se da će postati zelena ponovno za oko 15.000 godina kao što je i bila zelena u prošlosti.

Za ovu promjenu, poput snijega koji je napadao u Sahari, je krivo „globalno zatopljenje” i „klimatske promjene”.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , ,