Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Biznis stoljeća: ‘Bit ćemo najveći izvoznici marihuane!’

Biznis stoljeća: ‘Bit ćemo najveći izvoznici marihuane!’

australija-marihuanaIstraživanja pokazuju kako bi globalno tržište za medicinski kanabis do 2025. moglo vrijediti 55 milijardi dolara

stralija do veljače želi legalizirati i regulativama urediti prekomorski izvoz proizvoda od kanabisa za medicinske svrhe.

Ta je vijest odmah podigla cijene dionica australskih tvrtki koje uzgajaju kanabis, poput Cann grupe čije su dionice 35 posto skuplje.

Potencijalno želimo biti najjači dobavljač i izvoznik kanabisa na svijetu. To će nam otvoriti vrata dodatnim investicijama – rekao je ministar zdravstva Greg Hunt.

Istraživanja pokazuju kako bi globalno tržište za medicinski kanabis do 2025. moglo vrijediti 55 milijardi dolara.

Najveći uzgajivači i izvoznici proizvoda poput sprejeva, ulja, obloga, kapi i tableta od kanabisa su Kanada i Nizozemska, dok uvoze Njemačka i Hrvatska.

Međunarodna trgovina i dalje je strogo kontrolirana, a prodaja je ograničena isključivo u medicinske svrhe.

Najčešće se prepisuje pacijentima koji se bore s teškim bolovima ili neizlječivim bolestima poput HIV-a, raka ili različitih mišićnih distrofija.

U Australiji je liječenje kanabisom vrlo ograničeno i mnogi su liječnici i dalje skeptični te ne prepisuju proizvode od kanabisa, pa je samo nekoliko stotina ljudi iskušalo takav tretman.

Na federalnoj je razini Australija legalizirala pristup pacijenata proizvodima od kanabisa 2016., no pravila se razlikuju po državama, a korištenje za ne-medicinske svrhe je zabranjeno.

Američka savezna država Kalifornija je pak prije dva dana donijela zakon prema kojem uživanje, uzgoj i prodaja marihuane u rekreativne svrhe više nisu nezakoniti, dapače žele regulirati tržište i postati najveće tržište za uzgoj i prodaju marihuane u ne-medicinske svrhe.
 
(express.hr)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,