Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Iran zabranio engleski jezik u osnovnim školama i time okončao ‘kulturnu invaziju’ sa Zapada

Iran zabranio engleski jezik u osnovnim školama i time okončao ‘kulturnu invaziju’ sa Zapada

iran-skolaIran je zabranio podučavanje engleskog jezika u osnovnim školama, kaže glavni državni dužnosnik za obrazovanje

Taj potez dolazi zbog ponovljenih poziva iz Teherana da se okonča „kulturna invazija” Islamske Republike, prenosi RT.

„Nastava engleskog jezika u državnim i nevladinim osnovnim školama u službenom kurikulumu je protiv zakona i propisa”, rekao je Mehdi Navid-Adham, voditelj Vijeća državnog obrazovanja na državnoj televiziji u subotu.

„To je zbog pretpostavke da je osnovno obrazovanje učenika podloga za iransku kulturu”.

Vlast bi također mogla zabraniti ne-nastavne tečajeve engleskog jezika, rekao je dužnosnik.

Djeca počinju učiti engleski u srednjoj školi u Iranu, kada su oko 12 do 14 godina starosti. Neke osnovne škole također imaju u nastavi engleski jezik.

Iranska vodstvo u više navrata je upozoravalo na opasnosti od zapadne „kulturne invazije”. U 2016., vrhovni vođa Ajatolah Ali Khamenei izjavio je da je Iran dosegao „fazu u kojoj se nastava na engleskom jeziku proširila i u vrtiće”.

„To ne znači protivljenje učenju stranog jezika, veći i promicanje strane kulture u zemlji i među djecom i među mladima”, rekao je on.

„Zapadni mislioci su opet rekli da je umjesto kolonijalnog ekspanzionizma iz 19. stoljeća, najbolji i najmanje skup način osvajanja neke zemlje kroz prihvaćanje kulture i jezika među mlađom generacijom u zemlji.„

Napetosti između Irana i Zapada i dalje rastu zbog nedavnih prosvjeda diljem Irana za koje vlasti kažu da su pokrenuta od strane „stranih neprijatelja” Islamske Republike.

„Neprijatelji Irana su ljuti na slavu, uspjeh, te napredak iranskog naroda; i oni su obećali da će donijeti regionalne probleme u Iran„ – rekao je iranski predsjednik Hasan Rohani u siječnju, prema iranskoj novinskoj agenciji Mehr News Agency.

U četvrtak je Iranski državni odvjetnik Mohammad Jafer Montazeri, optužio CIA-u da je „glavni zaštitnik” plana da se izazovu neredi u zemlji. On je također spomenuo i izraelski Mossad i Saudijsku Arabiju kao urotnike u navodnoj zavjeri.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , ,