Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Znate li koju funkciju ima SELEN? Znanstvenici otkrili da štiti neurone mozga od depresije i stanične smrti

Znate li koju funkciju ima SELEN? Znanstvenici otkrili da štiti neurone mozga od depresije i stanične smrti

selen-zdravljeIstraživanje na životinjama objavljeno u časopisu Cell je otkrilo da selen pomaže spriječiti umiranje neurona, što ističe središnju ulogu ovog elementa u ublažavanju staničnu smrt

Tim istraživača na Institutu za razvojnu genetiku (IDG) na Helmholtz Zentrum Münchenu u Njemačkoj ispitivao je povezanost enzima sa selenom GPX4 i tipa stanične smrti pod nazivom “ferroptosis”.

Istraživački tim je primijetio da kada su zamijenili sadržaj selena u enzimu GPX4 sa sumporom, nije se produžio životni vijek stanice. Prema znanstvenicima, modeli enzima sa sumporom kod miševa nisu preživjeli duže od tri tjedna.

Kraći životni vijek životinja je bio u velikoj mjeri rezultat dijelom i neuroloških komplikacija, objasnili su istraživači. Stručnjaci su također primijetili da subpopulacija specijaliziranih neurona u mozgu se izgubila tijekom postnatalnog razvoja kada u enzimu GPX4, selen nije bio prisutan.

„Naša studija pokazuje po prvi put da je selen bitan faktor za postnatalni razvoj određenog tipa neurona. Enzim GPX4 sa selenom štiti ove specijalizirane neurone od oksidativnog stresa i od stanične smrti„ – rekao je istraživač dr. José Pedro Friedmann Angeli u priopćenju.

Istraživanje: Selen također ublažava depresiju, gubitak stanica u mozgu

Prethodna istraživanja su također pokazala da selen pomaže u poboljšavanju zdravlja mozga i učinkovito odbija srodna stanja. Na primjer, istraživanje iz 2014. godine objavljeno u časopisu Journal of Nutrition pokazalo je da adekvatna količina selena može spriječiti pojavu simptoma depresije i negativnog raspoloženja. Istraživanje je provedeno od strane istraživača na Sveučilištu Otago na Novom Zelandu.

Istraživački tim je prikupio podatke 978 mladih osoba u dobi od 17 do 25 godina, kao dio studije. Volonteri su morali ispuniti upitnik o depresiji i pratiti svoje raspoloženje kroz dva tjedna.

Razine selena kod sudionika su utvrđene kroz testove krvi. Zdravstveni stručnjaci su otkrili da su dobrovoljci koji su imali izuzetno niske razine selena imali povećani rizik od depresivnih simptoma i slabijeg raspoloženja. Međutim, istraživački tim je istaknuo da adekvatan unos selena može ublažiti rizik od depresije.

„Naše najjače otkriće je da su mladi s najnižim koncentracijama selena prijavili najviše depresivnih simptoma. Iako nismo testirali fiziološke mehanizme, druga istraživanja pokazuju da oksidativna oštećenja mozga i živčanog sustava doprinose razvoju depresije. Adekvatan unos selena je potreban za optimalnu atioksidativnu obranu kako bi zaštitili tkiva od oksidativnih oštećenja, kroz glutationsku peroksidazu, koji je ključni antioksidativni enzim„ – rekao je voditelj studije dr Tamlin Conner za Medical Xpress.

Druga studija objavljena u časopisu American Journal of Epidemiology je pokazala da unos selena može smanjiti izglede za gubitak stanica u mozgu koje su povezane sa starenjem.

Zdravstveni stručnjaci su proveli anketu kognitivnih funkcija kod starijih građana Kine u ruralnim područjima kao dio istraživanja. Znanstvenici su analizirali uzorke noktiju dobrovoljaca kako bi se utvrdila njihova razina selena.

Istraživački tim je primijetio jasnu razlika u kognitivnim rezultatima između sudionika s najnižim razinama selena i onih s najvišim razinama selena.

Rezultati naglašavaju važnost dugoročnog unosa selena s obzirom na to da mozak ima drugačiju reakciju na spoj u usporedbi sa ostatkom tijela. Stručnjaci su također naglasili važnost produljenog unosa selena jer su dijelovi mozga koji najsporije stare obično primarni cilj Alzheimerove bolesti.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,