Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » EKSKLUZIVNA VIJEST: ISIS objavio rat palestinskom Hamasu

EKSKLUZIVNA VIJEST: ISIS objavio rat palestinskom Hamasu

teror-videoEgipatski ogranak ISIS-a je objavio novi video u kojem proglašava rat palestinskom Hamasu sa sjedištem u Gazi

Brutalan propagandni video koji je objavljen u srijedu, navodno pokazuju smaknuće čovjeka za kojeg ISIS tvrdi da je surađivao sa oružanim krilom Hamasa.

Islamska država u Egiptu je pozvala svoje pristaše u novom video smaknuću u rat protiv Hamasa zbog njezina neuspjeha da obrani Jeruzalem nakon što ga je Washington priznao kao glavni grad Izraela.

22-minutni video, navodno snimljen od strane podružnice islamske države (IS, bivši ISIS/ISIL) na Sinajskom poluotoku, a objavila ga je džihadistička medijska mreža “SITE Intelligence Group”.

Video počinje sa snimkom američkog predsjednika Donalda Trumpa 6. prosinca kada je proglasio Jeruzalem glavnim gradom Izraela. Propagandna snimka, inicijalno objavljena u srijedu, kulminira smaknućem bivšeg člana ISIS-a koji je na koljenima u narančastom kombinezonu, piše RT.

Ponovo se u snimkama pojavljuju narančasti kombinezoni, isti oni kakve nose zatvorenici u američkom ratnom zatvoru Guantanamo, unatoč tome što to nije ISIS iz Sirije, već krilo egipatskog ISIS-a.

U video jedan od terorista govori: „Nikad se predajte njima. Koristite eksploziv, pištolje sa prigušivačem i ljepljive bombe. Bombardirajte njihove sudove i njihove sigurnosne lokacija, jer su to temeljni stupovi tiranije koja je došla na svoj tron”

Analitičari kažu da ova najnovija eskalacija ima potencijal destabilizirati ionako krhku sigurnosnu situaciju u Gazi.

Egipatsko krilo ISIS-a, poznato kao Sinajska provincija, je poznato po svojim brutalnim masakrima, uključujući zrakoplovnu nesreću na Sinaju 2015. godine u kojoj je poginulo 224 putnika i masovnog ubojstva više od 300 osoba u džamiji Sufi u Egiptu na Sinajskom poluotoku što ga čini najsmrtonosnijim napadom u modernoj povijesti Egipta, izvijestio je Press TV.

Video je došao nakon suradnje Hamasa sa egipatskim snagama sigurnosti radi vraćanja stabilnosti na Sinaju, koja graniči sa Gazom.

U listopadu je palestinski pokret otpora uhitio četvoricu visokih dužnosnika ISIS-a na Sinaju.

U srpnju 2015. ISIS je objavio video rekavši da će svrgnuti „tirana” Hamas zbog njihovog uočenog nedostatka vjerskih rješenja u Gazi.

Skupina Takfiri, poput ISIS-a, nikada nije napala Izrael unatoč neposredne blizine sirijskih granica sa okupiranim palestinskim teritorijima.

Vjeruje se da Izrael podupire teroriste u Siriji uz pomoć zračnih napada na različite ciljeve s vremena na vrijeme.

U međuvremenu, SAD i njegovi saveznici, koji provode zračne napade protiv onoga kako oni navode, ISIS-ovih meta unutar Sirije, su u više navrata bili optuženi za pružanje logističke potpore i zračne pomoći ISIS-ovim teroristima.

ISIS je međutim izgubio sav teritorij pod njihovom kontrolom u Siriji i Iraku krajem prošle godine.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,