Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » PRODANI SLUGA SE PROBUDIO: Pakistan obećao ‘hladnokrvni’ odgovor na Trumpovo rezanje financijske pomoći

PRODANI SLUGA SE PROBUDIO: Pakistan obećao ‘hladnokrvni’ odgovor na Trumpovo rezanje financijske pomoći

prosvjed-pakistanIslamabad je upozorio Donald Trumpa na ugrožavanju američko-pakistanske suradnje u Afganistanu, obećavajući „hladnokrvni” odgovor na ukidanje financijske pomoći od Washingtona

Amerika je do sada provela oko 60.000 vojnih napada sa pakistanskog tla, rekao je.

U uzavrelom nizu objava na Twitteru, pakistanski ministar vanjskih poslova je razapeo Trumpa zbog njegovih optužbi da je Islamabad dvaput prevario SAD u svezi Afganistana, uz napomenu da je Pakistan „prošao kroz krvoproliće” nakon „slijepog vjerovanja” Washingtonu, piše RT.

„Vi se pitate što smo učinili? Iz naših vojnih baza se provelo 57.800 napada na Afganistan … tisuće naših civila i vojnika su postali žrtve rata kojeg ste vi započeli” napisao je Pakistanski ministar vanjskih poslova Khawaja Asif.

Navodeći pakistansku „beskrajnu sagu kao žrtve” u borbi protiv terorizma, Asif je napisao da nas „povijest uči da ne vjerujemo slijepo u SAD … mi nećemo više ugrožavati naše dostojanstvo.”

Ministar obrane Khurram Dastgir Khan je podržao prkosan ton Asifa tijekom intervjua u četvrtak, obećavajući „hladnokrvni odgovor” prema Washingtonu koji ima namjeru da zadrži 255 milijuna dolara pomoći za Pakistan, kao što je navedeno od strane RIA Novosti.

Govoreći ranije ZA BBC, Khan je rekao kako Washington treba „preferirati” suradnju nad sukobom, uz napomenu da je polovica pakistanskog zračnog prostora i kopnenih puteva još uvijek otvorena za vojne snage SAD-a, te bi bez toga njihova sposobnost da djeluju u Afganistanu bila znatno smanjena.

Opisujući Pakistan kao samostalnu nuklearnu silu, ministar obrane je rekao da nije moguće da Washington diktira uvjete Islamabadu nakon ukidanja financijske pomoći i upozorio SAD da je protiv svakog pokušaja da se dovede rat u Afganistan sa pakistanskog tla.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti jednostrane američke vojne akcije u Pakistanu, Khan je komentirao da je „Donald Trump vrlo temperamentna osoba, dakle takva mogućnost se ne može u potpunosti isključiti.”

U svom prvom Twitteru nakon nove godine, američki predsjednik Donald Trump je rekao o Islamabadu, pišući da su Sjedinjene Države „na glup način dale Pakistanu više od 33 milijardi dolara pomoći u proteklih 15 godina, a oni nam nisu ništa dali osim laži i obmane” dodajući da je Pakistan davao „sigurno utočište za teroriste koje smo lovili u Afganistanu, uz malu pomoć. Ništa više!”

Twitter objava je izazvala pometnju u Pakistanu, a najviša državna tijela u Islamabadu su brzo sazvala sastanak kabineta da utvrde „razliku između činjenica i fikcije” i pozvali američkog veleposlanika za objašnjenje.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,