Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Dva milijuna pod oružjem: Ovako izgleda kada se postroji najveća vojska svijeta

Dva milijuna pod oružjem: Ovako izgleda kada se postroji najveća vojska svijeta

kina-vojskaKineska vojska objavila je impresivan snimak postrojenih jedinica u provinciji Hebei, gdje im se obratio predsjednik Xi Jinping

Jinping je u govoru pred više od 7000 vojnika u provinciji Hebei istaknuo da se “ne moraju bojati teškoća i smrti” dok izvršavaju naredbe Komunističke partije Kine, piše novinar Guardiana iz Pekinga Tom Phillips.

Osim neposredno prisutnih vojnika njegov govor slušale su i trupe smještene na 4000 različitih lokacija diljem Kine, piše službeni list partije, People’s Daily.

“Naša vojska mora biti elitna i moćna sila uvijek spremna i sposobna za borbu i pobjeđivanje, kako bi mogla ispuniti zadaće koje su joj povjerili Partija i ljudi nove ere “- rekao je Xi, nakon čega je uslijedio gromoviti i duži pljesak trupa, navodi People’s Daily.

U velikoj priči koja dominira njihovim današnjim izdanjem, a koje je izašlo s velikom fotografijom Jinpinga na naslovnici, isti list navodi da su se vojnici, okrenuti prema zastavi Narodne oslobodilačke vojske, zakleli da će “rezolutno izvršavati naredbe čelnika Xija”.

Još veći entuzijazam pokazao je nacionalistički tabloid Global Times, također pod kontrolom partije, koji je jučerašnju mobilizaciju vojnika nazvao “povijesnim događajem”.

“Ovo je prvi put od osnivanja naše države da je instrukcije za trening vojske iznio osobni čelnik Središnje vojne komisije, što pokazuje da je sve veća borbena spremnost strateški cilj kineske vojske” – rekao je za taj list umirovljeni general Xu Guangyu.

Kineska Narodna oslobodilačka vojska najveća je stajaća vojska na svijetu, s oko 2.183.000 vojnih službenika, od kojih većina ima između 18 i 49 godina.

Vojska je podijeljena u pet grana – Kopnenu vojsku, Mornaricu, Zračne snage, Raketne snage i Strateške snage za pružanje potpore. Smatra se da je vojska vrlo dobro utrenirana i opremljena, naročito u kontekstu velike modernizacije koja se provodi zadnjih godina.

Osim što ima najveću stajaću vojsku na svijetu, Kina ima i drugi najveći vojni budžet, odmah iza SAD-a. Prema podacima Stockholmskog instituta za mir, Kinezi su za vojsku 2016. godine izdvojili 215 milijardi dolara (oko 1,9 posto BDP-a), naprema 611 milijardi koliko je potrošio Pentagon (3,3 posto BDP-a).

Na trećem mjestu su Rusi sa 69 milijardi dolara (5,3 posto BDP-a), dok iza njih slijede Saudijska Arabija s 63,7 milijardi dolara (10 posto BDP-a) te Indija i Francuska s nešto manje od 56 milijardi dolara potrošenih na vojsku.

Zamislite samo što bi se sa svim tim novcem moglo izgraditi i poboljšati život na Zemlji.

 

 
(jutarnji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,