Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » UZOR CIJELOM SVIJETU! Island prvi u povijesti proglasio razliku plaća muškaraca i žena – protuzakonitim!

UZOR CIJELOM SVIJETU! Island prvi u povijesti proglasio razliku plaća muškaraca i žena – protuzakonitim!

island-gradŽene na Islandu su se probudile u vrlom novom svijetu ponedjeljak kada je zemlja postala prva zemlja na planeti koja je zakonski izjednačila plaće muškaraca i žena

Revolucionarni zakon je stupio na snagu u Novoj godini, ali je bio u pripremnnoj fazi od ožujka kada je mjera najavljena na Međunarodni dan žena.

Prema novom zakonu, tvrtke i vladine agencije sa više od 25 zaposlenika će morati pribaviti potvrdu vlade kojom se dokazuje njihov ravnopravan status isplata plaća. Oni koji će kršiti zakon će se suočiti sa kaznama.

Otočna nacija sa tek nešto više od 320 tisuća stanovnika je svjetski lider u ravnopravnosti spolova, te je prepoznata kao takva u posljednjih devet godina od strane Svjetskog gospodarskog foruma (WEF).

WEF u najnovijem izvješću navodi da Island djeluje kao „lider na polju ženskog političkog osnaživanja i velik zagovaratelj jednakosti plaća”.

Islandski zakon je naširoko podržan od strane svih parlamentarnih stranaka. Oko 50 posto zastupnika su žene.

Političari iz cijelog svijeta također su dali u njihovu potporu. Na Facebooku, američki senator Bernie Sanders je rekao da je ovaj zakon primjer SAD-u koji zauzima 49. mjesto na tablici WEF-a o ravnopravnosti spolova.

„Moramo slijediti primjer naše braće i sestara u Islandu i zahtijevati jednaku plaću za isti rad, bez obzira na spol, etnicitet, seksualnost ili nacionalnost.

Dok se borimo protiv napora Republikanaca koji žele vratiti prava žena u drugi plan, važno je ne izgubiti iz vida da je naš pravi cilj da se krene naprijed i da se prošire prava žena„ – napisao je Sanders.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , ,