Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » DIPLOMATSKI ODNOSI AMERIKE I SJEVERNE KOREJE DOŠLI NA NEVIĐENU RAZINU: Trump poručio Kim Jong-unu … ‘Moj je veći!’

DIPLOMATSKI ODNOSI AMERIKE I SJEVERNE KOREJE DOŠLI NA NEVIĐENU RAZINU: Trump poručio Kim Jong-unu … ‘Moj je veći!’

trump-veciPredsjednik Donald Trump je napisao tweet protiv vrhovnog vođe Sjeverne Koreje Kim Jong-una, tvrdeći da ima „snažnije” nuklearno oružje i veći gumb za ispaljivanje

Trumpova objava na Twitteru, usred baraža bijesnih postova, je zakašnjeli odgovor na Kimov novogodišnji govor, u kojem je sjevernokorejski vođa tvrdio da je „Cijeli SAD u dometu našeg nuklearnog oružja, a nuklearni gumb je uvijek na mom stolu„.

„To je realnost, a ne prijetnja”, rekao je Kim, dodajući da će „ovo oružje biti upotrijebljeno samo ako naša sigurnost bude ugrožena.”

Trump je u objavi na Twitteru rekao da ne samo da je njegov „nuklearni gumb” veći i bolji, već da i zapravo funkcionira.

On je to sarkastično poručio u utorak navečer „nekome iz njegovog iscrpljenog i izgladnjelog režima”, da „obavijesti” Kima u svezi tih tvrdnji.

U novogodišnjoj poruci Kima, on je također ponudio neke nade za zatopljenja odnosa sa Južnom Korejom, rekavši da je otvoren za razgovore tijekom nadolazećih Zimskih olimpijskih igara 2018.

Trump kažu da „sankcije i ostali pritisci” počinju imati utjecaj na Sjevernu Koreju, prije nego se vrate na svoj uobičajeni ratoborni stav.

Koncem prošlog mjeseca, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je odobrilo još više sankcije Sjevernoj Koreji, koje je kraljevstvo osudilo kao „čin rata”.

Sankcije su odobrene u znak odmazde na lansiranje interkontinentalnog balističkog projektila (ICBM), koje je Sjeverna Koreja dobila otkada Kim provodi prkosne poteze prema Americi.

Napetosti koje su sve veće na Korejskom poluotoku, su potaknule tako ratobornu retoriku SAD-a. Bijela kuća je obećala postaviti „maksimalni pritisak na Pjongjang”, a američkim izaslanica pri UN-u Nikki Haley je rekla da će Sjeverna Koreja biti „potpuno uništena”, ako bude rata.

Dodajući ulje na vatru, SAD i Južna Koreja su ustrajni u svojim zajedničkim vojnim vježbama na sjevernim granicama.

Moskva također osuđuje nuklearne i raketne aktivnosti Sjeverne Koreje, pozivajući na umjerenost i uzajamne ustupke. Rusija poziva na smirenost koja je očito ignorirana od strane Washingtona.
 


 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,