Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » UDARNA VIJEST! DVIJE KOREJE NAJAVILE USPOSTAVU ‘CRVENOG TELEFONA’: Trumpova ambasadorica bijesna zbog pomirljivih poruka

UDARNA VIJEST! DVIJE KOREJE NAJAVILE USPOSTAVU ‘CRVENOG TELEFONA’: Trumpova ambasadorica bijesna zbog pomirljivih poruka

koreja-kim-riAmerička veleposlanica u UN-u Nikki Haley je ocijenila da je riječ o običnom “mazanju očiju”, odbijavši bilo kakvo spominjanje mira i mirovnih pregovora

Pjongjang je u srijedu najavio da se u 7.30 sati po srednjoeuropskom vremenu ponovo uspostavlja komunikacijska veza s Južnom Korejom, dan pošto je potonja predložila uspostavu dijaloga kao odgovor na poziv Kim Jong-una na unaprjeđenje bilateralnih veza, izvijestile su južnokorejske vlasti.

Sjevernokorejski čelnik je usto “pohvalio” Seul zbog potpore koju je pružio njegovu mirovnom prijedlogu, rekao je Ri Son-gwon, predsjednik Sjevernokorejskog odbora za mirno ujedinjenje Koreja (CRPC) na sjevernokorejskoj državnoj televiziji.

Kim Jong-un je u ponedjeljak iskoristio svoje novogodišnje obraćanje naciji kako bi upozorio da mu je, dok pruža ruku Seulu, “atomska tipka” uvijek nadohvat ruke.

Spomenuo je mogućnost pregovora i rekao da bi Pjongjang mogao sudjelovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pjeongčangu, u Južnoj Koreji.

Seul je zauzvrat predložio organiziranje pregovora na visokoj razini 9. siječnja u Panmunjomu, pograničnom selu gdje je potpisano primirje tijekom korejskog rata (1950.-53.).

Riječ je, dodaje južnokorejski ministar za ujedinjenje Cho Myonug-gyon, o susretu na kojemu bi se razgovaralo o sudjelovanju Sjeverne Koreje na igrama i o “drugim pitanjima od međusobnog interesa radi unaprjeđenja veza dviju Koreja”.

Službena sjevernokorejska glasila su “objavila da će Sjever ponovo otvoriti komunikacijsku vezu s Jugom danas u 15.30 sati”, ili u 7.30 sati po srednjoeuropskom vremenu, rekao je za AFP glasnogovornik ministarstva za ujedinjenje.

“Po odluci vodstva, uspostavit ćemo izravnu vezu s Južnom Korejom na iskren i častan način”, rekao je Ri, a prenosi južnokorejska agencija Yonhap.

Washington je izrazio sumnju u mogućnost međukorejskog dijaloga.

Američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley je ocijenila da je riječ o običnom “mazanju očiju”.

Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauer rekla je da Kim ovime možda želi “posijati razdor” između Seula i Washingtona.

Haley je kazala da Washington ne može uzeti ozbiljno međukorejske pregovore “sve dok ne učine nešto kako bi zabranili svo nuklearno oružje u Sjevernoj Koreji”.

Telefonsku liniju između dvije Koreje prekinuo je u veljači 2016. Pjongjang kao odmazdu za zatvaranje pogranične tvornice kojom su zajednički upravljale dvije Koreje.

Haley je upozorila Sjevernu Koreju da ne poduzima nova testiranja balističkih raketa i kazala kako Washington ima saznanja da Pjongjang to planira učiniti.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,