Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Švicarska predsjednica: ‘Švicarska mora pod hitno napustiti svaki odnos sa Europskom unijom’

Švicarska predsjednica: ‘Švicarska mora pod hitno napustiti svaki odnos sa Europskom unijom’

svicarska-predsjednicaŠvicarska predsjednica Doris Leuthard je pozvala na hitan referendum u Švicarskoj, na kojem će građani glasati o tome da li žele napustiti Europsku uniju

U masivnom udarcu za EU, predsjednica je najavila da građani Švicarske zaslužuju glasovanje o tome kakvu vrstu odnosa žele sa propalim europskim projektom, koji se odnosi na referendum kao „temelj” demokracije.

„Bilateralan put je važan. Stoga moramo razjasniti svoj odnos sa Europom. Moramo znati u kojem smjeru ići.”

„Stoga će fundamentalni referendum biti od pomoći.”

Iako nije članica EU-a, Švicarska je dio Schengenske zone, i ima brojne bilateralne sporazume s Unijom, piše Express.co.uk.

Bruxelles i Bern rade na učvršćivanju odnosa, ali pregovori su pogođeni problemima ovaj tjedan jer je EU ponudila ograničen pristup burzama, što je razljutilo švicarske dužnosnike koji su prijetili da će se osvetiti.

Gospođa Leuthard je rekla za švicarske novine SonntagsBlick: „Možemo ojačati suradnju sa Indijom i Kinm, ali EU i dalje ostaje u prvom planu.”

„Trebamo mehanizam i regulatorni odnos s EU. To će također spriječiti političke igre kojih smo svjedoci u ovom trenutku.”

Dodala je da stav EU-a tijekom ograničenog pristupa burzi nije bio prihvatljiv.

Ona je rekla: „Naravno, razlike sa Bruxellesom su sada u fokusu. Ovdje je naš stav je jasan: EU-ov proces povezivanja takve tehničke dokumentacije kao burzovne ekvivalencije sa političkim pitanjem poput ovog okvirnog sporazuma, neće nam biti od pomoći„.

Pred Božić je EU ponudila Švicarskoj pristup burzi EU na samo jednu godinu, unatoč tome što je nedavno dala neograničeni pristup zemljama poput SAD-a, Hong Konga i Australije.

U to vrijeme gospođa Leuthard je rekla: „EU se ponaša na taj način da želi oslabiti švicarski financijski centar.”

„Neosnovano je i neprihvatljivo povezati taj tehnički problem sa institucionalnim pitanjem.”

Komisija tvrdi da u usporedbi sa ove tri zemlje „opseg švicarske odluke je mnogo veći, kao i trgovanje švicarskim dionicama u EU – i obrnuto – puno rašireniji.”

Dužnosnik EU povjerenstva je izjavio u Bruxellesu: „Ova odluka ne bi trebala doći kao iznenađenje.”

Ako Švicarci odluče održati referendum, to bi mogao biti problem za EU jer najveća skupina švicarskih parlamentaraca u EU dolazi iz euroskeptične švicarske stranke Švicarske narodne stranke. (Sean Adl-Tabatabai,YNW)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,