Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Profil na društvenim mrežama u Kini od sada postaje službena osobna iskaznica

Profil na društvenim mrežama u Kini od sada postaje službena osobna iskaznica

kina-wechatNajveća društvena mreža u Kini, WeChat, će postati službena elektronička osobna iskaznica u zemlji, sa pilot programom veznim za identifikacijsku oznaku WeChat ID

Projekt je pokrenut u gradu Guangzhou u kineskoj pokrajni Nansha.

Vlasti u južnoj kineskoj pokrajini Guangzhou objavile su da će se njeni građani uskoro moći identificirati kroz društvenu mrežu WeChat („Weixin” u Kini), izvijestio je Xinhua.

Virtualna iskaznica će vrijediti kao i ona fizička izdana od strane kineske države, dodaje se.

To će omogućiti online i offline pristup državnim službama i drugim stvarima koje zahtijevaju autentikaciju kao što su registracije i online prodaje.

Potez je usmjeren na sprečavanje krađe identiteta zahvaljujući tehnologiji prepoznavanja lica koja se koristi kako bi provjerili osobe prije nego što im se dodijeli online osobna iskaznica.

ID kartice su dostupne u „osnovnom” formatu, kada je potrebnan jednostavan dokaz o identitetu i „naprednom” formatu za složenije slučajeve, uključujući i one koji zahtijevaju postupak registracije.

Više od 30.000 ljudi se prijavilo za WeChat iskaznice u 24 sata od pokretanja postupka. Prema listu Xinhua, program će brzo pokriti cijeli grad Guangzhou, prije nego što se proširi na druge dijelove zemlje počevši od siječnja 2018.

Projekt ID osobne iskaznice je razvijen od strane istraživačkog instituta kineskog Ministarstva javne sigurnosti i programera WeChat iz kompanije Tecent, uz podršku bankarskog sektora i nekoliko drugih vladinih agencija.

Prema Tencentu, WeChat ima 980 milijuna aktivnih korisnika mjesečno, i ona je najveća društvena mreža u Kini.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,