Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Evo zašto Amerika nikada neće nikome dozvoliti da vidi i napravi reviziju njihovih zlatnih rezervi

Evo zašto Amerika nikada neće nikome dozvoliti da vidi i napravi reviziju njihovih zlatnih rezervi

zlato-amerikaSAD ne dozvoljavaju nikome da vidi rezerve zlata. Čak iako ima te milijarde u zlatu, za koje trezor garantira, njima nije moguće trgovati

Na to upozorava Ronan Manly, direktor jedne kompanije za trgovinu plamentih metala.

On tvrdi da američka vlada posjeduje 8133,5 tona zlata u rezervama. 58 posto se navodno čuva u Kentuckyju, 20 posto u New Yorku, 16 posto navodno u Denveru, u Koloradu, a pet posto čuva FED.

„Cijela priča o zlatnim rezervama zlata u SAD-u je tajna. Nikada nije postojala neka nezavizna revizija njihovih zlatnih rezervi, a čuvari tog zlata, kao što su federalne rezerve nikada neće dozvoliti nekome da uđe u trezor i prebroji to zlato, ako ga ima“, reka je Manly, prenosi RT.

Međutim, usprkos mnogobrojnim optužbama protiv američkog trezora da ima mnogo manje zlata nego što tvrdi, postoji još jedan razlog za toliku misteriju, kaže ovaj stručnjak – ‘zlato SAD-a je loše kvalitete.’

„Čak i male količine koje su se sporadično pojavljivale pokazuju da većina zlatnih poluga nije toliko „čista“ i da nije odgovarajuće težine“, kaže Manly.

„Dakle, čak i ako SAD imaju količinu zlata za koju tvrde da je posjeduju, većina tog zlata ne bi bila prihvatljiva za trgovanje na međunarodnom tržištu i mogla bi se koristiti u neke manipulativne svrhe“, dodao je on.

Ukoliko bi se dokazalo da su rezerve zlata manje od predstavljene, ponovo bi se stvorili strahovi za svjetsku ekonomiju, kaže Manly.

Iako ne bi direktno pogodio američki dolar, posljedice toga bile bi značajne, kaže.

Prvo, ovo stvara pritisak da je neophodna revizija svih rezervi zlata koje druge države čuvaju u SAD-u.

Također, postavlja i pitanje što je sa rezervama Rusije i Kine, a može se postaviti i pitanje koja je uloga zlata u međunarodnom monetarnom sustavu, tvrdi on.

„To je nešto što američka vlada stalno pokušava izbjeći“, kaže ovaj stručnjak.
 
(B92.net)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,