Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » ZNANOST JE PREŠLA NA TAMNU STRANU? Profesorica biologije i genetičarka izjavila – ‘Kromosomi ne određuju spol’

ZNANOST JE PREŠLA NA TAMNU STRANU? Profesorica biologije i genetičarka izjavila – ‘Kromosomi ne određuju spol’

kromosomi-spolProfesorica biologije na sveučilištu San Jose State University tvrdi da kromosomi ne određuju spol, te je optužila državnog zakonodavca u Texasu da je „netrpeljiv” zbog izjave da postoje samo dva spola

„U slučaju da ste zaboravili koliko spolova postoji” objavio je na Twitteru državni predstavnik Republikanske stranke Briscoe Cain, stavljajući sliku XX i XY kromosoma.

Samoproglašena genetičarka i profesorica biologije, Rachael French je odgovorila na Twitter proširenom harangom u kojoj je osporavala Cainove motive, ismijavajući njegovo razumijevanje biologije, piše Campusreform.org.

„Hej, genetičar je ovdje. Vi ste namjerno i netrpeljivo pojednostavili kompleksan fenomen„ – napisala je. „Nekoliko napomena: 1) Spol i rod nisu isto. 2) Kromosomi ne određuju spol.”

„Znam što ste učili u srednjoj školi iz biologije, ali to nije to”, nastavila je dalje u objavi na Twitteru. „Jedan gen na Y kromosomu započinje kaskadne događaje koji uključuju da geni cijelog genoma određuju spol. Ako se bilo koja od tih postavki promjeni, iznenađenje!”

French je opisala razliku između spola kao „kompleksan fenomen koji proizlazi iz interakcije između gena i okoliša”, a spol je taj koji „opisuje fizičke manifestacije” te interakcije.

„‘Spol’opisuje psihološki i/ili emocionalni identitet”, kazala je, govoreći: „oni reguliraju nešto, iako ne u potpunosti, samostalno.”

„Konačno, postoji više od dva spola na somatskom nivou”, zaključila je, ističući da neki pojedinci pokazuju fizičke osobine koje su u skladu sa njihovim kromosomskim spolom.

„Interseksualnost i dvosmisleno spolni pojedinci nastaju na određenoj frekvenciji – uz pomoć onih 1%”, ona tvrdi. „To je zato što je fizički spol više rezultat hormonalnih promjena, a ne kromosoma”.

Jedan sudionik rasprave je pitao Rachael da li ima argumente, na što je ona odgovorila: „‘Spol i rod nisu ista stvar, nije sve u genima. Oni su upitna sociološka konstrukcija„.

French je međutim odbila sudjelovati u daljnjoj raspravi, navodeći svoje akademske vjerodajnice kao sredstvo za odbacivanje komentara na njezinu izjavu.
 

 
„Jedno što ne radim je da se svađam s nekim čija je osnovna pretpostavka netočna i tko mi pokušava reći da oni znaju više o mojoj znanosti, u kojoj sam ja stručnjak”, napisala je.

U odvojenoj objavi na Twitteru 24. prosinca, French je dodala da ona predaje „ove stvari koje određuju spol” svake godine otprilike 200 studenata, i „malo rodnog identiteta” oko 40 studenata, izrazivši zadovoljstvo što je njezin odgovor na Cainovu objavu dobio pet puta više reakcija u 24 sata.”

Cain je od tada postavio privatnim svoj Twitter račun, ali je rekao da se reforme sveučilišta moraju provesti. (Sean Adl-Tabatabai,YNW)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , ,