Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NITKO SE NE BUNI: Švedska crkva proglasila Isusa ‘rodno neutralnim’ – ni muško ni žensko!

NITKO SE NE BUNI: Švedska crkva proglasila Isusa ‘rodno neutralnim’ – ni muško ni žensko!

svedska-crkvaŠvedska Crkva je odlučila da je Isus Krist bio rodno neutralan i svi prikazi njega kao muškarca su u potpunosti „lažni”

Crkva je također zatražila da svećenici koriste rodno neutralne izraze kada se govori o Bogu u očajničkom pokušaju da modernizira crkvene usluge.

Prema portalu The Telegraph, odluka je donesena ranije ovog mjeseca nakon osam dana sastanaka tijela od 251 članova crkve.

„Odluka će stupiti na snagu 20. svibnja za vrijeme Pentakosta”, napominje se. „To je najnoviji potez nacionalne Evangeličke luteranske crkve da modernizira svoj 31-godišnji priručnik o tome kako crkvene usluge treba provoditi.”

Nove smjernice potiču svećenike da započinju svoje službe pozivajući se na tradicionalne izraze „Oca i Sina i Duha Svetoga” ili rodno neutralane izraze „u ime Boga i Svetog Trojstva”.

„Mi govorimo o Isusu Kristu, i na nekoliko mjesta smo zamijenili riječ ‘Bog’ umjesto ‘on’,” rekla je glasnogovornica švedske Crkve Sofija Pedersen Videke za The Telegraph, dodajući da se „velika većima ljudi” odlučila na promjene. „Imamo neke molitvene opcije koje su rodno neutralne od drugih.”

Glava Crkve Švedske nadbiskup Antje Jackelen, također je branio odluku, govoreći za novinsku agenciju TT da „Teološki, na primjer, znamo da je Bog izvan naših rodnih određenja, Bog nije čovjek.”

Međutim, Christer Pahlmblad, profesor teologije na sveučilištu Lundu u Švedskoj, rekao je za danski list Kristeligt Dagblad da odluka „potkopava nauku o Trojstvu i zajednicu sa drugim kršćanskim crkvama.”

„To doista nije pametno da Crkva Švedske postane poznata kao crkva koja ne poštuje zajedničko teološko naslijeđe”, rekao je on.

U komentaru za list Charisma News, urednica Jennifer LeClaire se obrušila na ideju da je Bog rodno neutralan, nazvavši ju „uznemirujućom”, i dokazom „vala prijevara koje se prostiru kroz crkvu.”

Ona ističe da u cijeloj Bibliji, Bog je opisan kao naš Otac (ne majka) i Isus, izraz Boga na zemlji, bio je čovjek (a ne žena).

Ona tvrdi da je Biblija puna „različitih izraza” za Boga, uključujući i „Alfa, grana, ženik, glavni pastir, Utjeha Izraelova, iskon, Kruh života, želja naroda, Emanuel, vjerni i istiniti svjedok” gdje rodne neutralnosti nisu potrebne.

„Da ne bude zabune, Bog nije žena” LeClaire zaključuje. „On to nikada nije bio i nikada neće biti. To je, ipak, samo je još jedan simptom većeg problema sa izopačivanjem Božje riječi koja će mnoge zavesti. Molim vas u ovo doba da budete ljubitelj istine, govorite istinu u ljubavi, i molite za crkvu u ovo doba.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,