Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » KAKO JE VOZAČ KAMIONA BEZ ZAVRŠENOG FAKULTETA ŠOKIRAO SVIJET: Nakon 25 godina izašao je iz hangara i poručio – ‘Napravio sam atomsku bombu!’

KAKO JE VOZAČ KAMIONA BEZ ZAVRŠENOG FAKULTETA ŠOKIRAO SVIJET: Nakon 25 godina izašao je iz hangara i poručio – ‘Napravio sam atomsku bombu!’

izumitelj-atomskaKad je o oružju riječ, u Drugom svjetskom ratu ključna je bila utrka za izradu atomske bombe. Amerikanci su uspjeli biti prvi, u Projektu Manhattan napravljena je prva atomska bomba koja se mogla lansirati iz zrakoplova

Preciznije, lansirane su dvije: “Little Boy” (dječačić) i “Fat Man” (debeljko), prva na Hirošimu, a druga na Nagasaki.

Lakše od žarulje

Jedna je od glavnih briga današnjeg svijeta onemogućiti propalim državama, diktaturama i nedržavnim akterima terorističke provenijencije da se dokopaju atomske bombe.

Zato su nacrti državne tajne i smatra se da je potreban tim stručnjaka koji će godinama raditi na projektu. A onda se cijela ta priča uruši kao kula od karata.

“Kad se usporedi s današnjom proizvodnjom žarulje, ovo je jednostavno. Stvarno jest.” “Ovo” je napraviti atomsku bombu, a to je za NPR (američki državni radio) rekao John Coster-Mullen.

Riječ je o 71-godišnjem vozaču kamiona koji nikad nije završio fakultet. Prihvatio je da vozi noću kako bi mu dan ostao slobodan za njegov osebujan hobi: napravio je i Little Boya i Fat Mana. Strast za atomskim bombama razvio je još u sedmom razredu osnovne škole kad su se pojavile prve slike ovih dviju.

A onda je odlučio otkriti kako one funkcioniraju te je proveo 25 godina razgovarajući sa stručnjacima iz Projekta Manhattan, pa s raznim inženjerima, mehaničarima, a tražio je i vladine dokumente te sam radio svoje proračune. Kako je rekao za NPR, kad je u sve to krenuo 1993. godine, jedna od ideja vodilja bila je raditi replike bombi jer se bližila 50. obljetnica njihove uporabe.

Pritom je mislio zaraditi nešto novca sa strane prodajući ih zainteresiranima. Naime, već su postojale replike tih dviju bombi, ali je bio vrlo nezadovoljan jer su bile napravljene aljkavo.

“Ja sam perfekcionist. Sve mora biti onako kako je bilo”, rekao je. I tako je počelo, da bi završilo izradom prave bombe. Little Boy se nalazi u muzeju zrakoplovstva Wendover u Utahu, a potpisali su ga svi preživjeli veterani iz 509. združene zračne skupine koja je bacila bombu. Još 2001. godine postao je počasni član njihove skupine.

Brošura s 431 stranom

Kad se ozbiljno prihvatio posla, otputovao je u Los Alamos u saveznoj državi Novi Meksiko, mjesto gdje je stvorena prva atomska bomba i gdje postoje replike dviju bačenih na Japan. John Coster-Mullen ih je ondje proučavao pa odlučio napisati brošuru koja bi išla uz svaku repliku. “Ta brošura danas ima 431 stranicu”, rekao je za NPR.

Nosi naslov “Atomska bomba: Vrhunska tajna, priča iznutra o Little Boyu i Fat Manu”. I ta je knjiga na glasu u akademskoj zajednici. “On zna jako puno”, rekao je Johnpierre Paglione, profesor fizike na Sveučilištu u Marylandu, koji je nedavno pozvao Coster-Mullena da održi predavanje o bombama na svom kolegiju o Projektu Manhattan.

Jeffrey Lewis, znanstvenik s Middlebury Instituta međunarodnih studija u Montereyu, izjavio je, pak, kako je “impresivno koliko je mnogo informacija uspio obraditi tijekom vremena”. Coster-Mullen tvrdi kako ništa nije dobio nezakonito, ništa mu nije “iscurilo” u ruke. “Otkrio sam da su mi sve te informacije pod nosom.”

Tako je bio na predavanju jednog od sudionika izrade bombi koji je na kraju u rukama držao pritiskivač za papir napravljen od plastike. No, kalup kojim je napravljen bio je isti kalup u koji su ulijevali plutonij kako bi napravili jezgru u bombi.

On je nakon predavanja izmjerio držač papira i dobio informaciju koja je nekad bila vrhunska tajna. Uz to je proučavao deklasificirane fotografije i dokumente te polako slagao cjelovitu sliku.

Toliko cjelovitu da je Alex Wellerstein, povjesničar sa Stevensova instituta za tehnologiju, koji je specijalist za nuklearno oružje, rekao da je Coster-Mullenov rad (ona “brošura” od 431 stranice) “zlatni standard”. “Njegov pogled na to kako su bombe izrađene i kako djeluju je najfascinantniji koji sam dosad vidio.”

Nema misterija

I tu negdje počinje problem. Coster-Mullen je u svom razgovoru za The New Yorker rekao: “Tajna atomske bombe je u tome kako ju je lako napraviti”. Lewis je dodao kako Coster-Mullenov rad potvrđuje da nuklearno oružje nije tako teško razumljivo.

“Ako vozač iz Milwaukeeja može napraviti repliku, sasvim je jasno da nema ništa misteriozno vezano uz njih. Tko god smatra da neobrazovanost efektivno onemogućava malu naciju da se dokopa nuklearnog oružja, treba samo pogledati Coster-Mullenov rad.

Pogledajte Mullenov nedavni intervju:
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(jutarnji.hr)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , ,