Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » POVIJESNI DOGAĐAJ: Norveška će uskoro dekriminalizirati sve droge u državi

POVIJESNI DOGAĐAJ: Norveška će uskoro dekriminalizirati sve droge u državi

norveska-dekriminalizacijaNorveška je najnovija zemlja koja je krenula prema dekriminalizaciji droga i promicanju liječenja ovisnosti, a ne kažnjavanju ovisnika

Ovaj tjedan, većina članova norveškog parlamenta je usmjerilo nacionalnu vladu prema reformama njihove politike.

„Većina u parlamentu je zatražila od vlade da se pripreme za reformu”, rekao je glasnogovornik Stortinga, norveškog parlamenta, za Newsweek.

„Počeo je politički proces”, rekao je on, i dalje upozoravajući da je „to samo polazna točka.”

Unatoč nekim naslovima da je droga u Norveškoj već dekriminalizirana, još takvi zakoni nisu izglasani u parlamentu.

Nicolas Wilkinson, glasnogovornik zdravstvene stranke SV (Socijalistička lijevica) u parlamentu, rekao je da većina želi da se „zaustavi kažnjavanje ljudi koji se bore sa ovisnošću, i da im se pruži pomoć i liječenje”. Rekao je da će promjena stava u politici dovesti do naglaska na liječenje i praćenje programa, iako zastupnici jasno kažu da oni ne namjeravaju legalizirati drogu.

„Važno je naglasiti da ne želimo legalizirati marihuanu i druge droge, već ih dekriminalizirati.” – rekao je Sveinung Stensland iz Konzervativne stranke i zamjenik predsjednika zdravstvenog odbora pri Stortingu.

„Promjena će potrajati neko vrijeme, ali to znači i promjena vizije. Oni koji imaju problema sa drogama trebaju se tretirati kao bolesni, a ne kao kriminalci s klasičnim sankcijama kao što su novčane kazne i kazne zatvora”

Dužnosnici u Norveškoj već puno desetljeće razmišljaju o ukidanju prohibicije na droge.

„U 2006, oni su počeli testirati program koji će kazniti korisnike droga na taj način da ih se uključi u programe liječenja, umjesto zatvora, u gradovima Bergen i Oslo. Početkom 2016. godine, zemlja je dala norveškim sudovima mogućnost da to provedu na nacionalnoj razini.”

„Cilj je da se sve više ovisnika o drogama oslobodi njihove ovisnosti o drogama i da ih se što manje vrati kriminalu”, rekao je ministar pravosuđa Anders Anundsen u to vrijeme. „Ali, ako se krše uvjeti programa, osuđenici moraju služiti običnu zatvorsku kaznu.”

Pomak u reformama je uveden od strane konzervativne stranke u zemlji, iako su ga neki na desnici osudili, tvrdeći da droge trebaju ostati potpuno protuzakonite, dok reformisti vjeruju da promjena u politici neće ići dovoljno daleko.

Arild Knutsen iz Udruge za humanu politiku o drogama, je prošle godine istaknuo:

„Ako je Norveška doista progresivna, ona će slijediti preporuke organizacija WHO i UNAIDS i potpuno dekriminalizirati uporabe droga, zabraniti prisilno liječenje i prestati koristiti prisilnu kontrolu urina.”

Sada se čini da je Norveška sve bliže dekriminalizaciji. Portugal se odlučio na dekriminalizaciju droga u 2001. godini, što je potez koji je potaknuo pohvale zbog smanjenog korištenja droga koje je uslijedilo.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,